Motorizmus

Robotický exoskelet Hyundai získal prestížne dizajnérske ocenenie

Najnovší robotický exoskelet od spoločnosti Hyundai Motor Group, Vest Exoskeleton (VEX), získal víťazstvo v kategórii Produktový dizajn (oblasť inovatívnych produktov) na prestížnej medzinárodnej súťaži dizajnu Red Dot Design Awards, ktorá sa koná už 60 rokov.

VEX je reálnou ukážkou záväzku spoločnosti Hyundai Motor Group zvyšovať bezpečnosť svojich pracovníkov vo výrobe. Je navrhnutý tak, aby predchádzal zraneniam pri práci, vďaka čomu si získal priazeň poroty súťaže Red Dot Design Awards.

„Toto ocenenie je dôkazom spolupráce medzi Robotics Lab a Dizajnovým Centrom Hyundai,“ povedal Dong Jin Hyun, vedúci robotických laboratórií spoločnosti Hyundai Motor Group. „V súlade s víziou značky Hyundai – Progress for Humanity (Pokrok pre ľudstvo) – sa naše laboratórium stáva priekopníkom v oblasti robotiky prostredníctvom súčinnosti rôznych technológií. Na úspech VEX-u spoločnosť Hyundai nadviaže pokračovaním vo vývoji nových produktov, ktoré ľuďom poskytnú lepšiu kvalitu života.“

Kompaktný dizajn svojho robotického exoskeletu dosiahol Hyundai pomocou najnovšej technológie, ktorá eliminuje potrebu batérie. Jeho hmotnosť je iba 2,8 kg.

VEX je určený predovšetkým pre pracovníkov výrobnej linky, ktorí potrebujú pracovať s rukami nad hlavou, zvyčajne na podvozkoch vozidiel na montážnej linke. VEX si už získal srdcia pracovníkov, ktorí ho použili. Pilotný program spustila skupina Hyundai Motor Group vo svojich závodoch v USA a od pracovníkov dostala pozitívnu spätnú väzbu, pretože pomôcka znižovala únavu rúk a ramien a zvyšovala produktivitu a bezpečnosť pracovníkov.

Skupina Hyundai Motor Group zvažuje implementáciu VEX-u v závodoch po celom svete. Cena exoskeletu v komerčnej výrobe by mala byť až o 30 percent nižšia v porovnaní s existujúcimi produktmi.

Prečítajte si aj

Back to top button