Motorizmus

Pneumatika budúcnosti by mala predovšetkým šetriť palivo

Technologická spoločnosť Continental a inštitút pre výskum trhu Forsa uskutočnili prieskum zameraný na očakávania vodičov od automobilovej pneumatiky budúcnosti.

Reprezentatívneho prieskumu sa zúčastnilo viac ako 1000 vodičov. Pre vyše 40 % respondentov bolo najdôležitejším aspektom, že pneumatiky v budúcnosti by mali zabezpečovať ešte vyššiu úsporu paliva. Druhé miesto obsadila odolnosť voči defektom.

Odpovede sa líšili medzi jednotlivými vekovými skupinami. Pre ľudí vo veku 18 – 29 rokov bola napríklad odolnosť pneumatík voči prepichnutiu najdôležitejším faktorom. Túžba po energeticky efektívnej pneumatike bola najsilnejšia medzi 45 – 59-ročnými, zatiaľ čo trvalá udržateľnosť materiálov a výroby bola najvyššou prioritou pre osoby vo veku 30 – 44 rokov.

Anketa kládla otázky aj ohľadom cien pneumatík v budúcnosti. Až 92 % respondentov vyhodnotilo pomer cena/výkon ako dôležitý. Zároveň sa 75 % vodičov vyjadrilo, že nižší valivý odpor a súvisiaci pokles v spotrebe paliva je pre nich dôležitý. Pneumatika, ktorá je optimalizovaná z hľadiska valivého odporu a dojazdu má samozrejmý pozitívny dopad na celkové náklady prevádzky vozidla.

„Spotrebitelia, ktorí majú špeciálne požiadavky, by mali venovať pozornosť európskym štítkom na pneumatikách. Hodnotenie A pre valivý odpor napovie, že pneumatika využíva valivú energiu veľmi efektívnym spôsobom. A ak má hodnotenie A aj pre mokré brzdenie, viete, že si kupujete veľmi bezpečnú pneumatiku. Spoločenská diskusia o mobilite budúcnosti bude mať určite vplyv aj na budúcnosť automobilových pneumatík,” vysvetľuje Andreas Schlenke, inžinier pre vývoj pneumatík v spoločnosti Continental.

Prečítajte si aj

Back to top button