Motorizmus

Nový koronavírus zastavuje aj výrobu v automobilkách

Divízia Volkswagenu SEAT zastaví od budúceho týždňa produkciu vo svojom závode Martorell neďaleko Barcelony. Dôvodom sú logistické problémy spojené so šírením nového koronavírusu. Uviedol to v piatok hovorca spoločnosti.

Podľa hovorcu prevádzka závodu bude zastavená od pondelka 16. marca na bližšie neurčené obdobie, čo sa dotkne viac než 7000 zamestnancov. Šéf odborov Matias Carnero pre agentúru Reuters povedal, že výroba by mohla byť pozastavená až na šesť týždňov, hovorca firmy však uviedol, že dĺžka odstávky sa ešte nespresnila.

O pozastavení produkcie v španielskych závodoch informovala aj francúzska automobilka Renault. Ako v piatok uviedla, dva jej španielske závody Valladolid a Palencia zastavia výrobu v budúcom týždni na dva dni. Dôvodom je nedostatok komponentov v dôsledku problémov s dodávkami pre šíriaci sa nový typ koronavírusu.

„Včera sme ešte žiadne problémy nemali, teraz však budeme musieť od pondelka závody vo Valladolide a Palencii na dva dni zatvoriť,“ povedal hovorca Renaultu, pričom poukázal na problémy v Katalánsku. V závodoch Valladolid a Palencia pracuje približne 6000 ľudí.

Fiat Chrysler predlžuje odstávku v niektorých talianskych závodoch
Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) predĺži odstávku v dvoch svojich talianskych závodoch, ktoré patria k skupine závodov odstavených v polovici tohto týždňa. Uviedla to v piatok spoločnosť FCA. Firma ešte v stredu (11. 3.) oznámila, že dočasne pozastavuje prevádzku v niektorých talianskych závodoch po prudkom zhoršení situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu v krajine. Spoločnosť sprísnila opatrenia, pričom ich súčasťou je aj rozsiahla dezinfekcia, ako aj upravenie výrobných procesov s cieľom vytvoriť viac priestoru pre zamestnancov.

Pôvodne mali byť štyri závody Pomigliano, Melfi, Atessa a Cassino odstavené na dva, maximálne tri dni. Závody Melfi a Pomigliano však musia byť odstavené dlhšie, podľa FCA by ich odstávka mala trvať minimálne do utorka 17. marca. V závode v Melfi sa vyrábajú modely Jeep Renegade a Compass a model Fiat 500X a závod v meste Pomigliano vyrába autá Fiat Panda.

Kia Motors Slovakia vyrába v štandardnom režime
Spoločnosť Kia Motors Slovakia momentálne vyrába v štandardnom režime. Pozorne sleduje vývoj situácie okolo ochorenia COVID-19 a neustále robí preventívne opatrenia s cieľom zabrániť rozšíreniu infekcie do výrobných priestorov. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

„Okrem toho bol priamo v Kia Motors Corporation a v každej jej dcérskej spoločnosti zriadený reakčný tím COVID-19, aby monitoroval situáciu a znížil riziká. Kia Motors Slovakia bude pokračovať v spolupráci so zodpovednými úradmi pri nasadzovaní ďalších preventívnych opatrení,“ doplnil hovorca automobilky.

Zdroj
TASR
Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button