Motorizmus

Nový Citan je už možné objednať

Nový Mercedes-Benz Citan si je už možné objednať. Malý van bude na úvod dostupný ako skriňové vozidlo a Tourer. Neskôr budú k dispozícii aj ďalšie varianty s dlhým rázvorom, ako aj Mixto. Na prvé trhy bude nový Citan expedovaný koncom októbra.

Ceny začínajú na úrovni 19 792 eur s DPH (16 493 eur bez DPH) pre verziu skriňového vozidla Citan 110 s benzínovým motorom s výkonom 75 kW (102 k) a v línii výbavy BASE (kombinovaná spotreba paliva: 6,7 l/100 km, kombinované emisie CO2: 152 g/km). Vo verzii Citan Tourer 110 v línii výbavy BASE (kombinovaná spotreba paliva: 6,8 l/100 km, kombinované emisie CO2: 154 g/km) stojí zodpovedajúci základný model 21 318 eur s DPH (17 765 eur bez DPH).

Citan dostal DNA značky Mercedes-Benz, od dizajnu, cez jazdné vlastnosti až po bezpečnosť a konektivitu. Kompaktné vonkajšie rozmery, veľká ponuka priestoru spolu s veľkým ložným objemom otvárajú všestranné možnosti využitia malého vanu najmä v rámci distribučnej a servisnej prepravy v centrách miest.

Skriňové vozidlo a Tourer sa budú ponúkať v dvoch líniách výbavy: BASE a PRO. V prípade verzie Citan PRO sú kľučky dverí a kryt koľajnice posuvných dverí nalakované vo farbe karosérie. Interiér a priestor pre cestujúcich/ložný priestor sú osvetlené technológiou LED. Súčasťou sériovej výbavy sú okrem toho audiosystém Mercedes-Benz, výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, klimatizácia či elektrické ovládanie okien vpredu s komfortnou funkciou. V prípade skriňového vozidla v línii výbavy PRO je ložný priestor vybavený plastovou podlahou.

Nový Mercedes-Benz Citan (FOTO: Mercedes-Benz)

Interiérový dizajnový balík ponúka detaily výbavy ako ozdobný prvok na prístrojovej doske vo vysokolesklej čiernej farbe, pochrómovaný rám na ventilačných dýzach na prístrojovej doske a na reproduktoroch či pochrómované kľučky dverí v interiéri.

Až dvoje posuvné dvere a viacero verzií deliacich stien

Posuvné dvere sú praktické najmä v úzkych medzerách na zaparkovanie. Citan Tourer má dvoje posuvné dvere, skriňové vozidlo Citan má v sériovej výbave jedny (druhé dvere sú príplatkovou výbavou). Okrem uzatvorenej deliacej steny medzi kabínou vodiča a ložným priestorom je pre skriňové vozidlo Citan k dispozícii aj riešenie výkyvných dverí v podobne skladacej mriežky.

Atraktívna ponuka MBUX

Medzi silné stránky multimediálneho systému MBUX (Používateľský zážitok Mercedes Benz) patrí intuitívna koncepcia ovládania prostredníctvom sedempalcového dotykového displeja alebo tlačidiel dotykového ovládania na volante, integrácia chytrého telefónu prostredníctvom platforiem Apple Car Play a Android Auto, zariadenie na hlasitý hovor prostredníctvom pripojenia Bluetooth a digitálne rádio (DAB a DAB+).

Systém MBUX s navigáciou ponúka aj rýchlu navigáciu s pevným diskom, ktorá sa ovláda mimoriadne komfortne prostredníctvom hlasového asistenta „Hey Mercedes“. Prostredníctvom neho možno ovládať aj iné funkcie infotainmentu.

Podpora v nebezpečných situáciách a pri manévrovaní

Vysokovýkonné svetlomety s LED ponúkajú v noci vyššiu bezpečnosť vďaka širokému rozptylu svetla a farbe podobnej dennému svetlu pričom spotrebujú menej energie. K sériovej výbave sú pre skriňové vozidlo Citan v balíku aktívnej bezpečnosti k dispozícii voliteľne aj ďalšie asistenčné jazdné systémy. Patria medzi ne aktívny asistent brzdenia, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent sledovania povolenej rýchlosti a asistent sledovania mŕtveho uhla.

Súčasťou parkovacieho balíka je aktívny asistent parkovania so systémom PARKTRONIC. Poskytuje podporu pri zaparkovaní a vyparkovaní a asistuje pri riadení. V priečnych medzerách na zaparkovanie dokáže systém zaparkovať smerom dopredu aj dozadu, v pozdĺžnych medzerách na zaparkovanie parkuje smerom dozadu. Aktívny asistent parkovania pomáha ako zaparkovať tak aj vyparkovať. Systém PARKTRONIC dokáže rozpoznať aj prekážky na boku a varovať vás pred nimi.

Parkovací balík vzadu podporuje pri parkovaní cúvaním. Ultrazvukový snímač a kamera v držadle zadných resp. zadných výklopných dverí monitorujú dianie za vozidlom. Vďaka nim sa jednoduchšie manévruje aj smerom k ojom prívesu. V prípade absencie systému MBUX sa vo vozidle Citan obraz z kamery premietne na vnútorné zrkadlo, inak bude na centrálnom displeji systému MBUX.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button