Motorizmus

Nové sanitky Sprinter pre RZP, a.s.

Vozový park spoločnosti RZP, a.s. rozšírilo 10 nových sanitiek Mercedes-Benz. Nové sanitky majú nadstavby od spoločnosti AMZ-KUTNO a sú vybavené najmodernejšími prístrojmi.

Na základe dlhoročných skúseností s výrobou úžitkových vozidiel dokáže spločnosť Daimler AG predpripraviť klientovi vozidlo na akúkoľvek potrebnú prestavbu už priamo z výroby. Toto je aj prípad nových sanitiek Mercedes-Benz Sprinter pre spoločnosť RZP, a.s. Základom nových, moderných sanitiek sú vozidlá Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI 3665 so štandardnou dĺžkou, vybavené radovým štvorvalcovým vznetovým motorom o objeme 2143 cm3 s výkonom 120 kW (163 k) a 6-rýchlostnou manuálnou prevodovkou.

Sprinter poskytne záchranárom pohodlie aj veľký vnútorný priestor, ktorý je pre ich prácu dôležitý (FOTO: Mercedes-Benz Slovakia)

Súčasťou výbavy sú bezpečnostné systémy ABS, EBD, ESP, ASR, airbagy a pohodlie pacienta zvyšuje klimatizácia aj teplovzdušné elektrické dodatočné kúrenie. Vozidlá majú údržbu predpísanú výrobcom na 10 rokov resp. do 500 000 km v rámci balíka výbavy vozidla.

„Sprinter má vinuté pružiny, jeho komfort oproti iným vozidlám je neporovnateľný a veľmi podstatný je aj vnútorný priestor, ktorý poskytuje,“ opisuje kľúčové vlastnosti nových vozidiel Sprinter MUDr. Peter Herman, ktorý je súčasťou tímu RZP, a.s. Ako dodáva, vozidlá Sprinter poskytujú zvýšený komfort nielen posádke, ale najmä samotnému pacientovi. „Viac priestoru znamená viac komfortu aj pre pacienta. Vozidlá Sprinter poskytujú bohatý pracovný priestor. Napríklad tlakové nádoby sú umiestnené mimo pacientskej zóny,“ hovorí MUDr. Herman.

Sanitky majú najmodernejšie medicínske vybavenie (FOTO: Mercedes-Benz Slovakia)

Unikátne riešenie

Nevyhnutnú výbavu sanitiek určuje európsky normatív, ktorý hovorí akú musí mať vozidlo minimálnu plochu, aby sa na ňu zmestil personál aj s pacientom a určuje aj prístrojové a liekové vybavenie, ktoré v sanitke musí byť. Toto je záväzné pre všetky krajiny Európskej únie. RZP a.s. však okrem požadovanej výbavy vybavila nové sanitky aj ďalším nadštandardným vybavením, ktoré prispieva nielen k maximálnemu komfortu, ale najmä k záchrane ľudských životov.

Odkladacie skrinky sú priehľadné, aby sa záchranári videli, čo sa v nich nachádza (FOTO: Mercedes-Benz Slovakia)

Všetky prístroje, vybavenie a medikamenty sú upevnené, aby v prípade nehody nikoho neohrozili. „Dvierka na odkladacích priestoroch a poličkách sú priehľadné, aby sme sa v prípade potreby vedeli rýchlo orientovať. Z prístrojového vybavenia je tu to najmodernejšie, čo v súčasnosti na trhu je, napríklad špičkový pľúcny ventilátor od firmy Weinmann, ktorý umožňuje regulovať frakciu kyslíka a má tiež asistované ventilačné režimy, alebo defibrilátor značky Corplus, ktorý rovnako patrí medzi špičku na trhu,“ vysvetľuje MUDr. Herman.

Nadstavby realizovala poľská firma AMZ-KUTNO na základe požiadaviek spoločnosti RZP, a.s. „Musíme vyzdvihnúť profesionalitu a prístup, ktorý preukázali počas celého procesu obidve spoločnosti,“ hodnotí predajca Radoslav Kodrík, ktorý na dodávke nových modelov Sprinter pre RZP, a.s. spolupracoval. Dobrú skúsenosť s poľským nadstavbárom má aj samotná RZP, a.s. „Na základe doterajšej skúseností s prestavbou firmy AMZ-KUTNO sme sa rozhodli v spolupráci naďalej pokračovat. Táto spolupráca sa nám osvedčila, keď sme potrebovali upraviť niektoré drobnosti, vždy to vyriešili a zmenili podľa našich požiadaviek,“ hovorí MUDr. Herman.

Prečítajte si aj

Back to top button