Motorizmus

MH už schválilo 521 žiadostí o dotáciu na kúpu elektromobilu za 4,5 mil. eur

Dotačný program na kúpu nového elektromobilu alebo plug-in hybridu pokračuje schvaľovaním ďalších dotácií z decembrovej výzvy. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR do konca júna schválilo 521 žiadostí v celkovej výške 4,5 milióna eur a rezort už vyplatil 426.000 eur pre prvých 55 žiadateľov. Informovalo o tom v utorok MH.
      
Komisia na ostatnom júnovom zasadnutí vyhodnotila a schválila ďalších 185 žiadostí a prerozdelila tak viac ako 1,8 milióna eur. Úspešným žiadateľom je postupne doručovaná na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Tí majú od termínu podpísania zmluvy 12 mesiacov na kúpu vozidla. Ministerstvo eviduje aj 79 storno žiadostí. V  súlade s podmienkami výzvy Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá administruje túto výzvu, oslovuje ďalších žiadateľov zo zásobníka.
      
Výška dotácie na nákup nového vozidla s čisto elektrickým pohonom je 8000 eur, v prípade plug-in hybridného vozidla to je 5000 eur. O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré je možné získať dotáciu, je 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty. Pre situáciu spôsobenú koronakrízou rezort dotačný program na začiatku apríla dočasne pozastavil, opätovne bol spustený koncom mája. Celková suma určená na túto výzvu je šesť miliónov eur.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button