Motorizmus

Júnový predaj nákladných áut v Európe sa znížil

Predaj ťažkých nákladných áut v Európe klesol minulý mesiac o 3,5 % potom, čo dopyt po nich klesol najmä na východe kontinentu.
 

Registrácia nákladných áut s hmotnosťou nad 16 ton klesla v júni na 27.663 z májových 28.675, informovala dnes Asociácia európskych výrobcov automobilov. Predaj týchto áut za prvých šesť mesiacov roka však vzrástol medziročne o 8,2 % na 188.135 vozidiel.
Najnižší záujem o veľké nákladné autá bol vo východnej Európe, kde objem ich predaja zaznamenal v júni pokles o 9,6 %, zatiaľ čo na západe kontinentu bol dopyt nižší len o 2,2 %.
Záujem o veľké nákladné autá začal klesať po tom, ako prepravné firmy zasiahol rast cien ropy. Počet komerčných vozidiel vo všeobecnosti sa v Európe v júni znížil o 8,7 %, pod čo sa podpísal najmä slabý dopyt po dodávkach v Británii, Taliansku a Španielsku.
Nižší záujem o nákladné autá nasleduje po prudkom raste cien ropy. V minulých rokoch sa ešte úspešne predávali a umožnili výrobcom ako MAN, Volvo a Scania dosiahnuť rekordné zisky.
Objem predaja ľahkých nákladných áut do 3,5 tony (dodávky) klesol v júni na európskom kontinente o 9,5 % na 192.132, keď predaj v Británii zaznamenal pokles o 5,7 %, v Taliansku o 11 % a Španielsku až o 43 %. Stredne veľké a veľké nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony zaznamenali pokles predaja o 5,3 % na 38.519. Naopak, predaj autobusov vzrástol o 0,4 % na 3412 kusov.
Údaje zahrňujú 25 štátov Európskej únie mimo Bulharska a Rumunska, plus Island, Nórsko a Švajčiarsko.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button