Motorizmus

Jeep Avenger – European Car of the Year 2023

Jeep Avenger – European Car of the Year 2023. Jeep® Avenger je prvým modelom značky Jeep, ktorý získal prestížne ocenenie. Kompaktné B-SUV zvolila odborná porota zložená z 57 motoristických novinárov z 22 štátov.

Nový Jeep® Avenger, prvý plne elektrický model značky (BEV), získal titul European Car of the Year 2023. Kompaktné B-SUV Jeep Avenger je prvým modelom značky Jeep v jej 60-ročnej histórii, ktorý získal toto prestíže ocenenie. Avenger postúpil do finále voľby auta roku spolu so šiestimi ďalšími finalistami, ktorými boli Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X a Volkswagen ID. Buzz.

Víťaza zvolila nezávislá odborná porota, zložená z 57 expertov z 22 európskych štátov, reprezentujúcich 9 vydavateľstiev automobilových médií. Avenger vo voľbe získal celkové skóre 328 bodov, pričom 21 členov poroty hlasovalo za neho ako za víťaza. Umiestil sa s náskokom 87 bodov pred modelom na druhom mieste. S výnimkou jedného všetci porotcovia zvolili Avenger medzi prvú trojicu vozidiel na „medailovej“ pozícii.

Výsledok vyhlásili na slávnostnej ceremónii pri príležitosti otvorenia medzinárodného autosalónu v Bruseli, Belgicko, minulý piatok 13. januára. Søren W. Rasmussen, nový president poroty Car of the Year, zhodnotil výsledok: Jeep Avenger si víťaztvo právom zaslúžilo: „Jeep Avenger je zaslúženým víťazom Car of the Year. Presvedčivým spôsobom reflektuje dobu, do ktorej automobilový svet vstúpil a svojím dizajnom vyžaruje veľkú zmenu, ktorej známa značka čelí. Jeep Avenger je skutočný Európan a má toľko dobrých vlastností, že celá porota Auta roka 2023 je s výsledkom spokojná. Gratulujeme!“

Víťaz

„Jeep Avenger predstavuje perfektnú kombináciu pre väčšinu užívateľov. Je kompaktný a agilný pre jazdu v meste. Má dostatočný výkon a krútiaci moment na jazdu po všetkých typoch ciest a dobrý dojazd na cestovanie na stredné vzdialenosti. A hoci má dĺžku iba 4,08 metra, v kabíne je množstvo miesta. Je to plnohodnotný automobil, nie iba mestské vozidlo. A navyše má aj atraktívny dizajn, ktorý upúta,“ povedal Alberto Sabbatini, viceprezident organizácie Car Of The Year.

„Sme poctení a hrdí, že táto renomovaná porota zložená z európskych automobilových expertov zvolila vôbec prvé plne elektrické SUV značky Jeep za európske auto roka,“ povedal Christian Meunier, CEO značky Jeep. „Je to po prvý raz v histórii, čo sa značka Jeep dostala do finále a potom aj zvíťazila v tejto voľbe. Táto skutočnosť dokumentuje význam modelu Jeep Avenger ako kľúčového komponentu v našej globálnej stratégii elektrifikácie, v rámci ktorej má značka ambíciu stať sa svetovým lídrom v oblasti SUV s nulovými emisiami. Blahoželáme všetkým ostatným finalistom v tejto tvrdej súťaži.“

Antonella Bruno, riaditeľka značky Jeep v Európe, povedala: „Avenger potvrdzuje význam, ktorý značka Jeep prikladá európskemu trhu a elektrifikácii. Dopĺňa portfólio našej značky o vozidlo s elektrickým pohonom s optimálnym veľkostným formátom pre Európu.“ Uvedenie modelu Avenger v Európe predstavuje začiatok novej fázy elektrifikácie značky Jeep – vlnu BEV – v rámci ktorej budú do roku 2025 uvedené na trh štyri plne elektrické modely. Do konca roku 2030 bude značka Jeep predávať v Európe výlučne elektrické vozidlá.

Jeep Avenger – European Car of the Year 2023

Nový Avenger je kompaktným SUV. S dĺžkou nepatrne presahuje 4 metre situované v rýchlo rastúcom segmente B-SUV, ktorý je druhým najväčším segmentom európskeho automobilového trhu z hľadiska objemu predaja. Jeep Avenger sa vyznačuje agilnosťou a výkonnosťou. Poskytuje dynamické jazdné vlastnosti a pôžitok z jazdy vďaka maximálnemu krútiacemu momentu elektromotora okamžite po rozjazde. Okrem toho sa tichým chodom svojho pohonu líši od vozidiel so spaľovacím motorom vo svojom segmente. Toto nové SUV je hlavne pre aktívnych ľudí, ktorí hľadajú vozidlo s kompaktnými rozmermi a najmodernejšími technologickými funkciami.

Nové elektrické pohonné ústrojenstvo kombinuje unikátny elektromotor s výkonom 115 kW a maximálnym krútiacim momentom 260 Nm s novou batériou s kapacitou 54 kWh a napätím 400 V. Úplne nabitá batéria umožňuje dojazd do 400 km v kombinovanom cykle WLTP a vyše 550 km v mestskom cykle. Jeep Avenger mal svetovú premiéru 17. októbra 2022 na autosalóne v Paríži. Okamžite vzbudil veľký záujem a pozitívnu odozvu médií. Tie zakrátko potvrdil aj veľký záujem zákazníkov. Za menej ako 3 mesiace od spustenia rezervácií na exkluzívnu, kompletne vybavenú uvádzaciu verziu 1st Edition sa predalo vyše 8000 kusov – z toho 60 % mimo Talianska.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button