Cestná doprava

NDS plánuje preinvestovať 425 miliónov eur

NDS plánuje preinvestovať 425 miliónov eur. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v tomto roku preinvestuje 425 miliónov eur. Aktuálne uskutočňuje viaceré verejné obstarávania a niekoľko ďalších plánuje vyhlásiť.

Na stredajšej Cestnej konferencii to uviedol investičný riaditeľ a člen predstavenstva NDS Stanislav Beňo. Národná diaľničná spoločnosť napríklad plánuje vyhlásiť súťaže na prvú etapu výstavby úseku rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica – Slovenská Ľupča za predpokladaných 81,6 milióna eur či výstavbu protihlukovej steny na R1 v Banskej Bystrici za zhruba 40 miliónov eur.

Medzi ďalšími investičnými aktivitami sú aj plánované verejné súťaže na projektovú dokumentáciu na niektoré úseky ťahov diaľnic D1 a D2, a rýchlostných ciest R1, R2 a R4. „Na tieto tendre máme vyčlenených takmer 29 miliónov eur,“ uviedol Beňo.

NDS plánuje preinvestovať 425 miliónov eur

Investičný riaditeľ na konferencii odprezentoval tiež úseky, ktoré sú vo výstavbe. Celkovo ich je deväť.
„Najčerstvejšie sme odovzdali stavenisko zhotoviteľovi v rámci úseku D1 Bratislava – Triblavina, rozšírenie. V súčasnosti tu prebieha projektová príprava,“ uviedol Beňo. Najbližšie k odovzdaniu do prevádzky má podľa NDS prvá etapa úseku R4 Prešov – severný obchvat, ktorý plánujú sprejazdniť na prelome leta a jesene.

V rámci unikátnych úsekov investičný riaditeľ vyzdvihol najmä stavbu R2 Kriváň – Mýtna, ktorej pripísal prívlastok cesta korunami stromov. „Tento úsek sa totiž vyznačuje množstvom mostných objektov, pričom práve na tejto stavbe rastie budúca najdlhšia estakáda Slovenska s dĺžkou vyše štyroch kilometrov,“ uzavrel.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button