Motorizmus

Jaguar investuje do vývoja elektroáut

Jaguar investuje do vývoja elektroáut. Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) v nasledujúcich piatich rokoch investuje do elektromobility 15 miliárd libier (17,003 miliardy eur).

Investície pôjdu okrem programu výroby vozidiel do autonómnych a digitálnych technológií, umelej inteligencie a zručností ľudí. Spoločnosť v súvislosti s tým uviedla, že jej závod v britskom Halewoode bude plne venovaný výrobe elektrických vozidiel a nová generácia stredne veľkých SUV bude čisto elektrická.

Výkonný riaditeľ JLR Adrian Mardell potvrdil záväzok k stratégii Reimagine. Pomocou nej by sa spoločnosť chcela dostať do pozície moderného výrobcu luxusných automobilov s elektrickým pohonom. „Stratégiu Reimagine sme spustili pred dvoma rokmi a odvtedy sme dosiahli veľký pokrok, ktorý zahŕňal uvedenie dvoch nových moderných luxusných modelov Range Rover a Range Rover Sport. Tento úspech sme dosiahli v čase, keď sme sa vyrovnávali s nepriaznivým vplyvom pandémie a nedostatku čipov. Zároveň sme však úspešne zvýšili výrobu našich najziskovejších modelov, čím sme v treťom štvrťroku dosiahli zisk,“ uviedol Mardell.

Jaguar investuje do vývoja elektroáut

Spoločnosť začala taktiež napĺňať aj finančné ciele, ktorými sú dosiahnutie kladného čistého zisku do roku 2025 a dvojciferného výsledku hospodárenia pred odpočítaním úrokov, daní a odpisov do roku 2026. Investíciou do elektromobility chce JLR rozvíjať nové zručnosti a posilniť svoj záväzok dosiahnuť do roku 2039 nulové uhlíkové emisie. V tomto roku začne prijímať objednávky zákazníkov na luxusný, plne elektrický Range Rover. Na trh bude uvedený v roku 2025.

Najstarší indický konglomerát Tata Group, vlastník Tata Motors, v januári informoval, že plánuje v Európe založiť výrobu batériových článkov pre elektrické vozidlá (EV). Chce tak urýchliť prechod svojej britskej dcérskej automobilky Jaguar Land Rover na autá na batérie.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button