Motorizmus

GM žiada ministerstvo financií o pomoc pri dokončení fúzie

Americká automobilka General Motors požiadala ministerstvo financií o pomoc pri dokončení fúzie s automobilkou Chrysler. Informovali o tom dnes dva zdroje blízke rokovaniam. Minister financií Henry Paulson uprednostní uvoľnenie finančnej pomoci zo záchranného úveru pre automobilky s nízkym úročením v celkovej hodnote 25 miliárd USD (605,53 miliardy Sk). Určite nebude chcieť použiť na tento účel balík v hodnote 700 miliárd USD určený na podporu finančného sektora.    
 

Podľa jedného zo zdrojov, ktoré si neželali byť menované, pretože rozhovory sú súkromné, GM žiada ministerstvo, aby zvážilo prípadné prevzatie podielu v automobilke. Hovorca Bieleho domu Tony Fratto sa k rozhovorom odmietol vyjadriť.
Federálna pomoc by zvýšila finančné zaistenie firiem, ktoré vidia za fúziou a prepojením prevádzok šancu na neskoršie veľké úspory. To však podľa analytikov nepríde tak skoro. "Ak im teraz vláda nepomôže, neviem či im potom ešte pomôže samotná fúzia," povedal Louis Lataif, jeden z bývalých predstaviteľov Fordu a dnes dekan School of Management Bostonskej univerzity. Automobilky odhadujú, že fúzia si vyžiada 10 miliárd USD na náklady spojené so zatvorením, prepúšťaním a vlastným spojením operácií.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button