Motorizmus

Ford predstavil 5-tonový Transit

Spoločnosť Ford uviedla na trh novú 5,0-tonového verziu modelu Transit, ktorý bude pre zákazníkov k dispozícii ako dodávka alebo podvozok s kabínou s maximálnou celkovou hmotnosťou 5 000 kg. Doteraz najťažší Ford Transit je výrazne mechanicky prepracovaný. Zákazníkom ponúkne vôbec najvyššie užitočné zaťaženie a výborné schopnosti pri zachovaní životnosti, a jazdných vlastností podobných osobným autám, vďaka ktorým sa stal obľúbený modelom pre podnikateľov.

5,0-tonový Transit posilňuje ponuku značky Ford na európskom trhu dodávok s vysokou celkovou hmotnosťou. Dodatočných 300 kg nosnosti v porovnaní s predchádzajúcim najťažším variantom Transit, osloví najmä zákazníkov, ktorí vyžadujú ťažšie základné vozidlo vhodné na prestavbu na vyklápacie vozidlo, sanitku, policajnú dodávku a miniautobus s minimálne 19 sedadlami.

„Vieme, že užitočné zaťaženie je pre firmy kľúčovým faktorom produktivity, a preto je nová vlajková loď Transit spoločnosti Ford najschopnejšou a najťažšou dodávkou v našej histórii. Vypočuli sme našich partnerov vykonávajúcich prestavby a ich zákazníkov, ktorí potrebujú pri svojom podnikaní takúto dodatočnú nosnosť, či už ide o sklápač, sanitku alebo väčší miniautobus. Vďaka svojej odolnej konštrukcii a flexibilite je 5,0-tonový Transit ideálnou voľbou bez ohľadu na špecializáciu firmy,“ uviedol Hans Schep, generálny riaditeľ úžitkových vozidiel spoločnosti Ford of Europe.

Karoséria pre každého zákazníka

Pre zákazníkov s ľahkými úžitkovými vozidlami s hmotnosťou 5,0 tony je často zásadná možnosť vytvárať prestavby, ktoré vyhovujú individuálnym prevádzkovým potrebám. Spoločnosť Ford sprístupňuje vozidlo s celkovou hmotnosťou 5,0 tony pre širokú škálu variantov podvozkov. Zákazníci majú na výber z troch rázvorov, štyroch dĺžok rámu a jednoduchú alebo dvojitú kabínu až pre siedmych cestujúcich (vrátane vodiča), aby si mohli zvoliť to najlepšie pri zohľadnení špecifických požiadaviek svojho podnikania. Maximálna nosnosť kabíny s podvozkom je 2 886 kg pre prestavbu karosérie a až 2 558 kg, ak ide o vozidlo typu valník z výroby.

Transit vo verzii kabína s podvozkom je ideálny na ťažšie prestavby s otvorenou karosériou, napríklad sklápače alebo vyklápače, prístupové plošiny a transportéry pre vozidlá. S vyššou hodnotou celkovej hmotnosti vozidla a voliteľnou 10-stupňovou automatickou prevodovkou je 5-tonový Transit vo verzii podvozok s jednoduchou kabínou vhodným základom pre skriňové sanitky a policajné zásahové alebo riadiace vozidlá. Rad verzií podvozok s kabínou je vhodný aj na prestavby na miniautobusy a vysokokapacitnú prepravu vhodnú aj pre invalidné vozíky, kde vyššie užitočné zaťaženie a nanovo upravené hmotnosti náprav znižujú riziko preťaženia vozidiel v prevádzke.

V ponuke bude široká škála variantov s vylepšeným podvozkom, hnacím ústrojenstvom a brzdami (FOTO: Ford Europe)

Nový Transit je k dispozícii aj ako obľúbená dodávka Ford L4 „Jumbo“ s vysokou strechou s čistým užitočným zaťažením až 2 383 kg, objemom nákladového priestoru 15,1 m3 a dostatočne veľkou podlahovou plochou na prepravu piatich europaliet. Nové vystužené bočné steny zvyšujú životnosť pri preprave ťažšieho nákladu. Existujúca rovná nákladová podlaha, upevňovacie body, integrovaný schodík v zadnom nárazníku a dĺžka nákladu 4 217 mm sú prevzaté od predchodcu, aby sa uľahčilo nakladanie a preprava predmetov štandardnej dĺžky, napríklad rúr alebo dosiek. Dodávka Transit je vhodná aj na ťažšie prestavby vrátane policajných a stavebných vozidiel a vozidiel pre poskytovateľov verejnoprospešných služieb.

Zákazníci, ktorí požadujú technické riešenia šité na mieru, môžu využiť rozsiahlu sieť 165 firiem, ktoré sa venujú prestavbám (Qualified Vehicle Modifier- QVM) vozidiel značky Ford v 13 krajinách a ktoré spĺňajú štandardy spoločnosti Ford z oblasti výroby, kontroly kvality a podpory zákazníkov. Všetky firmy QVM zaručujú, že prácu vykonajú na rovnakej úrovni, ako je štandardná záruka spoločnosti Ford, čím chránia investície zákazníkov a zaisťujú nepretržitú a kvalitnú podporu. Zákazníci s prestavanými vozidlami môžu využívať aj podporu tímu Konštrukcia špeciálnych vozidiel Ford, ktorý dokáže osobne aj na diaľku pomôcť s konštrukciou a údržbou vozidiel na mieru, čím sa maximalizuje čas prevádzky a znižuje sa pracovné zaťaženie operátorov vozidiel.

Zdokonalené mechanické komponenty pre ťažké práce

Všetky 5,0-tonové varianty modelu Transit majú pohon zadných kolies pre optimálnu trakciu pri plnom zaťažení a sú vybavené pohonnou jednotkou Ford HDT pre optimálnu životnosť, výkon a spotrebu paliva. 2,0-litrový vznetový motor Ford EcoBlue s výkonom 170 koní má krútiaci moment až 390 Nm, ktorý pomáha pri prevážaní ťažkých nákladov. Je spojený so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou s hladkým radením alebo s 10-stupňovou automatickou prevodovkou Ford.

Nový Transit bude k dispozícii ako dodávka alebo kabína s podvozkom s celkovou hmotnosťou 5 000 kg (GVM) a čistým užitočným zaťažením až 2 383 kg pre dodávku alebo 2 588 kg pre valník z výroby (FOTO: Ford Europe)

Vyšší počet prevodových stupňov 10-stupňovej automatickej prevodovky znamená, že motor EcoBlue môže v modeli Transit dlhšie pracovať v blízkosti špičkovej účinnosti, aby zaistil zážitok z dynamickejšej jazdy. Systém adaptívneho radenia v reálnom čase umožňuje prevodovke prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam, čo umožňuje využívať optimálny výber prevodových stupňov a dosiahnuť vysoký výkon, nízku spotrebu paliva a skvelú kultivovanosť v akejkoľvek situácii počas jazdy.
Zvýšené užitočné zaťaženie 5,0-tonového modelu Transit vyžaduje zdokonalené mechanické komponenty, aby sa zachovala ľahká údržba a obsluha súčasne s dodatočnými schopnosťami. Podvozok je vybavený zdokonalenými zostavami nábojov, kolesami a širšími zadnými pneumatikami so šírkou 205 mm, ako aj novými prepracovanými brzdami na zadnej náprave, ktoré uľahčujú prácu aj pri väčšom zaťažení. Dodávky majú vystužené prvky aj v hornej časti karosérie a doplnky, ktoré podporujú náklad s väčšou hmotnosťou.

5,0-tonový Transit okrem toho prináša do Európy po prvýkrát prepracovanú zadnú nápravu s nosnosťou 3 500 kg, ktorá už preukázala svoju robustnosť a životnosť v modeloch Transit určených pre Severnú Ameriku. Ak je vo výbave 10-stupňová automatická prevodovka, vozidlo je vybavené aj novou prednou nápravou s nosnosťou 2 100 kg, ktorá má oproti štandardnej verzii nosnosť vyššiu o 225 kg.

Jednoduchá jazda aj údržba

2,0-litrový vznetový motor EcoBlue s výkonom 170 koní zaručí ťažkému vozidlu dlhú životnosť, vysoký výkon a nízku spotrebu paliva, 10-stupňová automatická prevodovka je súčasťou voliteľnej výbavy (FOTO: Ford Europe)

Nový 5,0-tonový Transit využíva množstvo dôležitých interiérových prvkov, konektivitu a asistenčné systémy, ktoré rodina Transit získala v roku 2019. Zákazníci môžu využívať najnovší systém informácií a zábavy Ford SYNC 32 a nový modul Upfitter Interface Module. Tento systém spája prerobené prvky s palubnými údajmi vozidla kvôli optimálnej bezpečnosti a produktivite – napríklad tým, že neumožňuje činnosť sklápača, kým vozidlo nie je zaparkované so zatiahnutou ručnou brzdou.

Inovatívne funkcie konektivity Ford taktiež pomáhajú operátorom plánovať údržbu a dozerať na bezpečnosť vozidla, čo vedie k predĺženiu času prevádzky. Súčasťou štandardnej výbavy je modem FordPass Connect4, ktorý umožňuje bezdrôtové aktualizácie softvéru, t. j. minimalizáciu návštev u predajcu a zobrazovanie kľúčových informácií, napríklad polohu vozidla, životnosť oleja a tlak v pneumatikách prostredníctvom aplikácie FordPass Pro5, čím sa zjednodušuje manažment vozidla. Prevádzkovatelia väčších vozidlových parkov môžu pomocou modemu FordPass Connect využívať systém Ford Telematics a analyzovať údaje o vozidle na úrovni výrobcu, čo umožňuje efektívnejšie riadenie a optimalizáciu vozidlového parku.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button