Motorizmus

Firma Continental už tretíkrát v tomto roku zvyšuje ceny

Nemecký výrobca pneumatík Continental dnes oznámil, že od 1. októbra zvýši v Európe ceny pneumatík pre osobné a ľahké nákladné autá o 5 %. K zvýšeniu cien, po januárovom a júnovom už tretiemu v tomto roku, donútili firmu rastúce ceny surovín a energií. Ako povedal hovorca Continentalu Alexander Lührs, je to prvýkrát v histórii, čo spoločnosť zvýšila ceny trikrát v jednom roku.

Vysoké náklady, ako aj pokles predaja áut sa odrazili na cene akcií. Akcie Continentalu klesli dnes na najnižšiu úroveň za takmer sedem rokov potom, ako investičná banka Merrill Lynch znížila svoje odporúčanie a maklérska spoločnosť Exane BNP Paribas zredukovala odhad cien akcií v dôsledku poklesu predaja áut v Európe.
Ceny akcií druhého najväčšieho výrobcu pneumatík v Európe klesli v priebehu obchodovania o vyše 8 %, teda 4,75 eura (143,10 Sk) na 53,65 eura (1616,26 Sk) za akciu, čo bol najväčší prepad od povestného 11. septembra 2001. Neskôr sa ich hodnota dostala na 53,96 eura (1625,60 Sk), čo je už len 6-mesačné minimum. Počas tohto roka zaznamenali akcie firmy pokles o 40 % a dnešná hodnota spoločnosti sa tak pohybuje okolo 8,7 miliardy eur (262,10 miliardy Sk).
"Myslíme si, že Continental bude musieť v najbližších 12 mesiacoch čeliť príliš veľkému množstvu výziev," povedal analytik Merrill Lynch v Londýne Thomas Besson v správe pre investorov, v ktorej banka znižuje odporúčanie zo stupňa "nákupný" na stupeň "neutrálny".
Dodávatelia autodielcov a výrobcovia pneumatík zápasia na svojich hlavných trhoch (priemyselne vyspelé ekonomiky) s rastúcimi cenami vstupných surovín a zároveň klesajúcim dopytom po svojich produktoch, keď vysoké ceny pohonných látok odradzujú spotrebiteľov od nákupu nových áut.
Podľa poradenskej firmy J. D. Power & Associates sa predaj áut v západnej Európe znížil v júni o 8,8 % a napríklad v Taliansku, druhom (v prípade započítania Ruska ako najnovšej automobilovej jednotky treťom) najväčšom automobilovom trhu Európy, klesol predaj áut v minulom mesiaci až o 20 %.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button