Motorizmus

EK začne právne konanie voči Nemecku pre zákon o Volkswagene

Európska komisia (EK) začne právne konanie proti Nemecku, pretože neupravilo tzv. zákon o Volkswagene (VW). Európsky súdny dvor (ESD) totiž dospel k záveru, že 48 rokov starý zákon je v rozpore s legislatívou EÚ, lebo porušuje smernice týkajúce sa voľného pohybu kapitálu. Nemecko v máji schválilo novelizáciu zákona a v auguste doručilo jeho nové znenie komisii, ale ani to nevyhovelo všetkým požiadavkám ESD.
 

Aj v novelizovanom zákone totiž zostali kritické body. Sem patrí napríklad sporná klauzula, ktorá stanovuje, že strategické rozhodnutia firmy musí schváliť 80 % akcionárov. Vláda zároveň ponechala spolkovej krajine Dolné Sasko právo veta, ktoré môže uplatniť proti rozhodnutiu predstavenstva Vokswagenu napriek tomu, že štát vlastní len niečo vyše 20 % akcií VW. To znamená, že Porsche, ktoré je majoritným vlastníkom VW Porsche, nemôže slobodne rozhodnúť o významnejších zmenách vo firme.
To sa Porsche samozrejme nepáči. Majoritný vlastník sa preto snaží obmedziť vplyv štátu Dolné Sasko na nemeckú automobilku.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button