Motorizmus

EK schválila fúziu automobilových koncernov PSA a FCA

Európska komisia (EK) po niekoľkomesačnom skúmaní schválila fúziu automobilových koncernov PSA a FCA (Fiat Chrysler Automobiles), ktorá vytvorí štvrtú najväčšiu svetovú automobilku. Podmienkou súhlasu je, že koncerny kompletne splnia svoje záväzné sľuby, uviedla v pondelok EK.

„Mohli sme schváliť zlúčenie spoločností Fiat Chrysler a Peugeot SA vďaka ich záväzku uľahčiť vstup a expanziu nových poskytovateľov na trhu ľahkých úžitkových vozidiel,“ komentovala rozhodnutie podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová. „Na ostatných trhoch, na ktorých v súčasnosti pôsobia obe automobilky, hospodárska súťaž nestratí dynamiku ani po fúzii,“ dodala.

PSA so značkami Peugeot, Citroën, DS a Opel a FCA sa dohodli na fúzii v decembri 2019. Zlúčenie by sa malo podľa predchádzajúcich vyjadrení zrealizovať najneskôr do konca marca 2021. Celkový odbyt Fiat Chrysler a PSA dosahoval pred koronakrízou 8,7 milióna vozidiel ročne a tržby 170 miliárd eur. Väčšími automobilovými skupinami boli v roku 2019 len Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan. Nový koncern sa bude volať Stellantis, čo je odvodené z latinského slova stella (hviezda). Medzi jeho značky budú patriť Peugeot, Citroën, DS, Opel, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Abarth alebo Dodge.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button