Motorizmus

Daimler sa rozdelí na Mercedes-Benz a Daimler Trucks

Daimler v stredu 3. februára predstavil program pod názvom Projekt Fokus, v rámci ktorého sa koncern rozdelí na dve časti. Daimler AG zmizne, namiesto neho zostanú dve samostatné kótované spoločnosti: Mercedes-Benz pre osobné vozidlá a dodávky a Daimler Truck pre nákladné autá a autobusy. Daimler Truck by mal byť uvedený na burzu ešte tento rok. „Považujem za veľmi pravdepodobné, že v Stuttgarte budeme mať dva DAX koncerny,“ povedal śéf koncernu Ola Källenius.

Šéf podnikových odborov koncernu Daimler Michael Brecht žiada, aby si firma po rozdelení koncernu ponechala blokovaciu menšinu v divízii nákladných vozidiel. „V nadchádzajúcich rokovaniach budem určite požadovať, aby sme si ponechali blokovaciu menšinu,“ povedal pre nedeľný týždenník Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (FAS).

Ola Källenius v rozhovore pre FAS uviedol, že koncern by vďaka menšinovému podielu mohol držať ochrannú ruku nad Daimler Trucks. „Keď sa niečo stane na trhu, čo by nebolo v záujme Daimler Trucks, budeme tam,“ cituje ho agentúra DPA. Zatiaľ však neuviedol rozsah menšinového podielu ani to, či si koncern ponechá blokovaciu menšiu vyše 25 %. S takýmto podielom totiž môžu veľkí akcionári zastaviť dôležité rozhodnutia. Podľa Källeniusa chcú na burzu uviesť podstatnú väčšinu akcií Daimler Truck.

Dobrý štart do nového roka      

Daimler má za sebou dobrý štart do nového roka 2021 vďaka svojej hlavnej značke luxusných automobilov Mercedes-Benz, ktorej predaj v januári oproti decembru vzrástol o 10,5 %. Koncern v pondelok na svojej webovej stránke uviedol, že v januári dodal predajcom 178.679 kusov osobných vozidiel Mercedes-Benz. V prvom mesiaci roka zaznamenal aj zvýšenie predaja dodávok, a to o 7 % na 23.234 kusov, zatiaľ čo dcérska spoločnosť Smart predala 2733 automobilov, čo predstavuje nárast o 29,6 %.

Spoločnosť Daimler zverejňuje mesačne svoje veľkoobchodné údaje o osobných automobiloch a dodávkach Mercedes-Benz a modeloch Smart. Presný počet vozidiel, ktoré sa nakoniec predajú zákazníkom, však ukážu až štvrťročné výsledky automobilky. Minulý rok spôsobila pandémia nového koronavírusu pokles predaja automobilov Mercedes-Benz o 7,5 % na 2,16 milióna kusov. Vo 4. štvrťroku došlo pritom k miernemu oživeniu predaja. Čína bola počas vlaňajšej krízy kľúčovým trhom pre Daimler a ďalšie európske automobilky, pretože tejto krajine sa podarilo dostať do značnej miery infekciu pod kontrolu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button