Motorizmus

Chrysler prepustí štvrtinu tzv. bielych golierov

Americká automobilka Chrysler plánuje v rámci znižovania nákladov prepustiť do konca roka štvrtinu tzv. bielych golierov, teda pracovníkov z nevýrobnej sféry. Chrysler má približne 18.500 zamestnancov, ktorí nepracujú priamo pri výrobných linkách.
 

Okrem toho vo štvrtok automobilka oznámila, že do konca roka zatvorí továreň v meste Newark a zruší jednu zmenu v závode v Tolede. Celkovo príde o prácu 1825 robotníkov. Dôvodom hromadného prepúšťania je výrazné zníženie dopytu po autách v USA. V Tolede automobilka vyrába terénne vozidlá Dodge Nitro a džíp Liberty a v Newarku Dodge Durango s veľkou spotrebou a športové auto Chrysler Aspen. Dopyt po týchto autách prudko klesol v dôsledku zdražovania pohonných látok.
Pôvodne Chrysler plánoval zatvoriť továreň v Newarku až koncom roka 2009, ale pre výrazné zníženie predaja áut sa rozhodol výrobu ukončiť už tento rok. Vedenie Chrysleru zároveň oznámilo, že sa bude snažiť v budúcnosti výrobu lepšie prispôsobiť dopytu.
"Trhy čelia bezprecedentnej kríze. Nachádzame sa v období historických zmien v automobilovom priemysle. Tieto tvrdé ale potrebné kroky sú životne dôležité pre udržanie dlhodobej životaschopnosti," uviedol viceprezident Chrysleru Frank Ewasyshyn.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button