Motorizmus

Českí producenti áut avizujú problémy

Česká Škoda Auto začína prvýkrát vo svojej novodobej histórii pociťovať pokles na trhu s autami. Aj ďalší producenti áut v Česku avizujú problémy. Bezstarostná jazda českého automobilového priemyslu sa ‚zadrhla‘, konštatujú dnes noviny Mladá fronta Dnes (MfD).
České automobilky a ich dodávatelia, ktorí priamo zamestnávajú približne 120.000 ľudí a ďalšie státisíce nepriamo, už naplno pociťujú, čo sa stane, keď sa nové autá prestanú dobre predávať.

"O polovice 80. rokov taký pokles predaja áut nepamätáme," skonštatoval generálny tajomník Asociácie európskych výrobcov áut Ivan Hodač, ktorý očakáva na budúci rok prepad európskeho trhu o 10 %. Podľa neho to môže mnohým značkám, spôsobiť existenčné problémy.
Pre obyvateľov Českej republiky sú správy o problémoch automobiliek zvlášť nepriaznivé. Horšie to môžu vnímať len Slováci, ktorí vyrábajú najviac áut v Európe na hlavu. V prípade Česka žiadne iné odvetvie nezamestnáva toľko ľudí, ako automobilový priemysel. Kríza tak môže mať na ekonomiku krajiny väčší dosah než na iné štáty. Výroba áut sa totiž podieľa na hrubom domácom produkte ČR viac ako jednou pätinou.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button