Motorizmus

Bentley zruší štvrtinu pracovných miest, prepúšťa aj Aston Martin

Britský výrobca luxusných áut Bentley plánuje zrušiť približne štvrtinu pracovných miest. Dôvodom je podobne ako v prípade ďalších firiem kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu, do ktorej sa spoločnosti dostali po zavedení rozsiahlych karanténnych opatrení.
      
Firma Bentley v piatok oznámila, že prepustí 1000 z celkovo 4200 zamestnancov. Spoločnosť sídliaca v meste Crewe na severozápade Anglicka oznámila znižovanie počtu pracovných miest krátko po tom, ako prepúšťanie zverejnil aj ďalší výrobca luxusných áut Aston Martin. Predtým o rušení pracovných miest informovali firma McLaren a predajca áut Lookers. Spolu s firmou Aston Martin by mali prepustiť zhruba 3200 ľudí.
      
„Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme vykompenzovali 7-týždňové zastavenie ekonomickej aktivity,“ povedal šéf Bentley Adrian Hallmark pre denník The Financial Times. Zároveň upozornil, že spoločnosť môže za celý rok vykázať stratu. „Už sme prišli o 25 % príjmov a na návrat na pôvodnú úroveň máme iba pol roka. Takže dosiahnuť tento rok rozumný zisk bude veľmi náročné,“ dodal Hallmark.
      
Rušenie pracovných miest v Bentley sa dotkne pravdepodobne všetkých oblastí biznisu. Hallmark zároveň upozornil, že ak by došlo k druhej vlne pandémie, znižovanie počtu pracovných miest bude ešte výraznejšie. Kľúčové podľa šéfa Bentley bude aj to, aby sa Londýn a Brusel dohodli do konca roka na podmienkach vzájomného obchodu. Inak bude situácia pre britské automobilky katastrofálna.

Aston Martin plánuje zrušiť 500 pracovných miest

Spomínaná automobilka Aston Martin plánuje zrušiť 500 pracovných miest. Prepúšťanie je súčasťou reorganizácie biznisu firmy, ktorá tak reaguje na klesajúci predaj. Spoločnosť zápasila s ťažkosťami už skôr, pandémia nového koronavírusu však jej situáciu ešte zhoršila. Za 1. kvartál oznámil Aston Martin stratu pred zdanením takmer 119 miliónov libier (133,61 milióna eur). To je výrazné zhoršenie výsledkov po tom, ako v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala firma stratu 17,3 milióna libier. Dodávky sa prepadli o 45 % na 578 vozidiel.
      
Ako uviedol britský denník The Financial Times, automobilka vo štvrtok oznámila, že na návrat k zisku potrebuje jej biznis „zásadný reset“. Súčasťou tohto procesu musí byť aj zníženie počtu pracovných miest. Rokovania so zamestnancami sa podľa firmy začnú v najbližších dňoch. Spoločnosť zároveň dodala, že znižuje náklady na všetkých úrovniach svojho biznisu. Týka sa to napríklad počtu dodávateľov, marketingu či cestovných nákladov.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button