Motorizmus

Americké automobilky požadujú na svoju záchranu 34 miliárd USD

Kríza, v ktorej sa nachádzajú americké automobilky, je hlbšia, než sa doteraz predpokladalo. General Motors (GM), Ford a Chrysler požiadali v utorok americký Kongres o štátne úvery v celkovej hodnote 34 miliárd USD (810,22 miliardy Sk).

Situácia je skutočne vážna a podľa vyjadrení koncernov je potrebné urýchlene ju riešiť. GM potrebuje 4 miliardy USD ešte v decembri a Chrysler chce požadovaných 7 miliárd tiež do konca roka. Navyše, americký automobilový trh pokračuje v prudkom prepade. V novembri sa odbyt GM znížil o 41 % a predaj Fordu o 30 %. Najväčší americký výrobca áut GM požiadal v utorok Kongres o nové úvery v celkovej hodnote 18 miliárd USD, ktoré by mohol čerpať do konca roka 2009. Ford potrebuje až 9 miliárd USD. Americkí zákonodarcovia doteraz rokovali o pomoci detroitskej trojke v celkovej hodnote iba 25 miliárd USD. Oznámenie GM vyvolalo okamžite nové špekulácie o hroziacom bankrote. Americký denník Wall Street Journal informoval, že vysokí funkcionári odborovej organizácie UAW (United Auto Workers) sa obávajú vyhlásenia platobnej neschopnosti GM ešte pred Vianocami, ak koncern nedostane od štátu požadované peniaze. Samotná automobilka v utorok zdôrazňovala, že sa chce vyhnúť bankrotu a urobí všetko preto, aby získala pomoc Washingtonu. Automobilky predložili žiadosť o úvery v rámci prezentácie svojich sanačných programov. V centre všetkých návrhov je zníženie nákladov a zadlženosti a investície do ekologických technológií. Generálni riaditelia Fordu a GM navyše ponúkli, že budú pracovať za dolár ročne, ak Kongres schváli pomoc. Kongres, rovnako ako Biely dom, požadoval od detroitskej trojky predloženie reštrukturalizačných plánov a dokázanie svojej životaschopnosti ako podmienku akejkoľvek pomoci.
GM žiada do konca budúceho roka úvery v celkovej hodnote 12 miliárd USD. V prípade prehĺbenia krízy na americkom automobilovom trhu bude koncern potrebovať ďalších 6 miliárd USD. So splácaním úverov chce GM začať až v roku 2011. Koncern za to sľubuje zvýšenie investícií do ekologických modelov, ako je elektrické auto Chevy Volt, a urýchlenie realizácie úsporných opatrení. GM sa obáva, že na budúci rok sa na americkom trhu predá iba 10,5 milióna nových áut. Pre porovnanie, v ostatných rokoch sa v USA predávalo viac ako 15 miliónov nových vozidiel. GM verí, že dokáže byť ziskový, ak americký trh dosiahne objem 12,5 až 13 miliónov áut. Ford tvrdí, že vďaka štátnym úverom sa stane do roku 2011 opäť ziskovým. V najbližších 7 rokoch chce automobilka investovať 14 miliárd USD do vývoja áut s nižšou spotrebou. Koncern chce okrem toho predať päť firemných lietadiel. Predsedníčka Snemovne reprezentantov demokratka Nancy Pelosiová povedala na utorkovom brífingu, že podľa nej bude pomoc pre automobilky nakoniec schválená. "Myslím si, že príde k intervencii," uviedla Pelosiová. "Bankrot by spôsobil škody každému, vrátane našej ekonomiky, takže ho nepovažujeme za alternatívu." Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ vziať peniaze na záchranu. Úverový program ministerstva energetiky na podporu zelených technológií v hodnote 25 miliárd USD, ktorý navrhuje využiť Biely dom, je nedostatočný. Demokrati požadujú, aby vláda využila peniaze zo záchranného balíka pre finančný sektor, čo však odmieta Biely dom. Očakáva sa, že šéfovia všetkých troch koncernov vystúpia v kongrese aj vo štvrtok a piatok. Ich prvé vystúpenia pred dvoma týždňami vyvolali u zákonodarcov skepsu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button