Motorizmus

Akcionári FCA aj PSA schválili fúziu

Akcionári francúzskeho automobilového koncernu PSA v pondelok odobrili zlúčenie s taliansko-americkou skupinou Fiat Chrysler (FCA). Rovnako ju odsúhlasili aj akcionári FCA a to jasnou väčšinou 99 % hlasov. Virtuálne hlasovanie FCA prebehlo pár hodín po tom, ako vznik novej spoločnosti pod názvom Stellantis podporili akcionári PSA. Fúzia vytvorí štvrtého najväčšieho výrobcu áut na svete.

Jednoznačne sa k fúzii postavili aj v PSA. Jej šéf Carlos Tavares uviedol, že akcionári na výročnom valnom zasadnutí konanom online takmer jednohlasne podporili fúziu. V decembri zlúčenie po niekoľkomesačnom skúmaní odobrila aj Európska komisia (EK). PSA a FCA sa dohodli na fúzii v decembri 2019. Zlúčenie by sa malo podľa predchádzajúcich vyjadrení zrealizovať najneskôr do konca marca 2021.

Výkonný riaditeľ FCA Mike Manley povedie americkú divíziu, John Elkann, potomok talianskej rodiny Agnelliovcov, ktorá založila Fiat, bude predsedom Stellantisu a riaditeľ PSA Carlos Tavares by mal zostať na svojom poste aj v rámci novej spoločnosti.

Celkový odbyt Fiat Chrysler a PSA dosahoval pred koronakrízou 8,7 milióna vozidiel ročne a tržby 170 miliárd eur. Väčšími automobilovými skupinami boli v roku 2019 len Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan. Nový koncern sa bude volať Stellantis, čo je odvodené z latinského slova stella (hviezda). Medzi jeho značky budú patriť Peugeot, Citroën, DS, Opel, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Abarth alebo Dodge.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button