Správy | Aktuality | Témy

Medzinárodný strojársky veľtrh 2021 v znamení reštartu

Tohtoročný 62. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa koná od 8. do 12. novembra na výstavisku v Brne, opäť predstaví najnovšie a inovatívne priemyselné technológie.

Hlavnou témou je digitalizácia priemyslu, ktorá bude zvýraznená v špeciálnej expozícii Digitálna továreň 2.0. Veľtrh tak reaguje na výrazný nástup digitálnych technológií do priemyselnej praxe. MSV bude tiež dôležitým signálom pre reštart ekonomiky.

Technologická transformácia českej ekonomiky

Názornou ukážkou digitálnej transformácie priemyslu bude expozícia Digitálna továreň 2.0 v pavilóne F. Cieľom projektu je ukázať cestu k tomu, aby sa Česká republika stala „laboratóriom Európy“, kde sa nasadzujú, pilotujú a úspešne rozvíjajú nové technológie a s nimi spojené postupy vedúce k vyššej efektivite . Zlatým partnerom projektu sa stala spoločnosť Siemens. Ďalšími partnermi sú spoločnosti Cerebrica a Grant Thornton.

Hlavnou časťou Digitálnej továrne 2.0 bude tematicky štruktúrovaná expozícia, v ktorej firmy odprezentujú konkrétne riešenie a prípadové štúdie. „Zamerali sme sa najmä témy ako umelá inteligencia vo výrobe, inteligentná robotika, nové firemné dátové systémy alebo blockchain,“ upresnil riaditeľ MSV Michalis Busios.

Svoje produkty a služby predstavia firmy ako Siemens, 3Dees Industries, 4dot Mechatronic Systems, Act-in SK, AYES, Bits4s, Bossard SK, Cerebrica, datapartner, Grant Thornton, Hardwario, Intemac Solutions, Leadspicker, Mark2 Corporation Czech, Neuron SKF CZ, stoba Precízna Technika, SysTech Group, The Cloud Provider alebo UNIS. Chýbať nebude ani digitálny stage, ktorého aktivity budú vysielané aj online. V stredu 10. novembra sa uskutoční konferencia „Česká republika – priemyselná veľmoc 2028?“, ktorá sa zameria na digitálnu transformáciu v pocvidovej dobe. Venovať sa bude definícii strategických zámerov rozvoja SR i prípadovým štúdiám o úspešných riešeniach a postupoch.

Novinky zo všetkých odborov

Tradične silnými odbormi na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu budú obrábanie a tvarovanie. Z vystavovateľov sa predstaví ALBA precision, ALFLETH Engineering, Bomar, Bystronic Czech Republic, CZ. TECH Čelákovice, DMG MORI Slovakia, HEIDENHAIN, ITAX PRECISION, Maschinenfabrik Berthold Hermle AG, Misán, PENTA TRADING, PRIMA POWER CENTRAL EUROPE, PROFIKA, Prvá hanácka BOW, Renishaw, RIMATEC, SCHUNK Intec, SK Technik, SK Technik OBRÁBACIE STROJE, TRUMPF Praha alebo Yamazaki Mazak Central Europe.

Dobre zastúpený bude aj odbor plasty, gumy, kompozity. Veľtrhu sa zúčastnia napríklad ARBURG, BOCO PARDUBICE, JAN SVOBODA, KUBOUŠEK alebo Wittmann Battenfeld CZ. Z odboru elektronika, automatizácia a meracia technika nechýbajú firmy ako Carl Zeiss, Hexagon Metrology, KUKA, Mitutoyo Česko, Olympus Czech Group, Stäubli Systems a Zeltwanger AMT. Pozornosť bude venovaná aj 3D tlači, ktorú budú zastupovať firmy ako 3Dees Industries, 3Dwiser, MCAE Systems, Prus Research by Josef Prus či SolidVision.

V odbore materiály a komponenty pre strojárstvo nebudú chýbať AC Steel Group, AMPO alebo BIBUS. Zváranie budú reprezentovať napríklad firmy Messer Cutting Systems Slovensko, Migatronic CZ, Valk Welding CZ a Vanad 2000. Zastúpenie bude mať aj odbor pohony, hydraulika a pneumatika, ktorý budú reprezentovať HIWIN, SCHNEEBERGER a ďalšie.

Česká národná expozícia The Country For The Future

Súčasťou MSV bude aj Česká národná expozícia prezentovaná pod značkou Czech Republic: The Country For The Future. Pod jednou strechou sa tak predstaví Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR, Ministerstvo zahraničných vecí ČR, Ministerstvo obrany ČR, Ministerstvo dopravy ČR, agentúry CzechInvest a CzechTrade, Exportná garančná a poisťovacia spoločnosť, Česká exportná banka, Národná rozvojová banka, Technologická agentúra Českej republiky, Česká rozvojová agentúra, Úrad priemyselného vlastníctva, Agentúra pre podnikanie a inovácie a Strojársky skúšobný ústav.

Oficiálnej zahraničnej účasti

Medzinárodný strojársky veľtrh sa vyznačuje aj účasťou zahraničných firiem a odborníkov. Kolektívnymi účasťami budú zastúpené Francúzsko, Japonsko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko, Taiwan a vôbec prvýkrát aj Indonézia.

Sprievodný program

Súčasťou MSV bude sprievodný program zložený z konferencií a zaujímavých prednášok. Uskutoční sa aj tradičný Snem Zväzu priemyslu a dopravy ČR. Trendom, skúsenostiam a obchodným príležitostiam v 3D tlači sa v utorok 9. novembra bude venovať Fórum aditívnej výroby. Už siedmy ročník tejto konferencie sa zameria na prínosy 3D tlače, ktoré sa naplno prejavili počas covidovej krízy. Tí, čo hľadajú nové kontakty, môžu znova využiť medzinárodný projekt Kontakt-Kontrakt. Ide o osvedčenú kooperačnú platformu, ktorá prebehne v dňoch 8.–10. novembra 2021.

Táto akcia prepája výhody veľtržnej účasti a stále populárnejšieho matchmakingu, teda dvojstranných stretnutí s presným časovým harmonogramom. Návštevníci veľtrhu môžu na svoje rokovania využiť rokovaciu expozíciu v pavilóne A2. Zaujímavé poznatky prinesie aj konferencia Úspory v priemysle 2021, ktorá sa koná 10. novembra.

Zameria sa na aktuálne témy ako znižovanie energetickej náročnosti vo výrobe, správne využitie odpadovej vody, eliminácia plytvania na stlačenom vzduchu, ekologické a účinné mazanie strojov alebo riadenie spotreby modernými informačnými systémami. Novinky z plastikárskeho priemyslu predstaví 11. novembra konferencie Moderné technológie v plastikárskom priemysle.

MSV spoločne s veľtrhmi Transport a Logistika a Envitech

Transport a Logistika ponúkne rad dopravných a logistických riešení, ktoré nadväzujú na priemyselné technológie. Veľtrhu sa zúčastnia ACCORD PRAHA, ALTO SYSTEMS, DENIOS, ENPRAG, talianska spoločnosť IMANPACK PACKAGING & ECO SOLUTIONS SPA, Kardex, Kasys, SysTech Group a ďalšie.

Predstaví sa tiež mnoho nových vystavovateľov, napríklad poľskej spoločnosti ASD SYSTEMS POĽSKA a Heverc, talianskej firmy Bonotto Packaging a GRUNIVERPAL, holandská spoločnosť Reesink Logistic Solutions BV, ďalej firmy Machinery Movers, OCS OVERHEAD CONVEYOR SYSTEM, SolverTech, TEDO a Zemský výbor EPAL pre Českú a Slovenskú republiku. Súčasťou sprievodného programu bude projekt Markem-Imaje Packaging Live, teda obľúbená baliaca linka s komentovanými ukážkami v pavilóne A2.

Hlavnou témou veľtrhu Envitech bude cirkulárna ekonomika alebo systém opätovného využívania materiálov. Táto problematika sa radí k prioritám udržateľného rozvoja v Európskej únii a spočíva predovšetkým v zodpovednom zaobchádzaní so zdrojmi a optimalizácii výrobných procesov.

Otváracia doba a vstupné

Medzinárodný strojársky veľtrh sa koná od 8. do 12. novembra 2021. Najlepšie je zaobstarať si vstupenku online, kde je dostať za 250 Kč. Na mieste zaplatia dospelí za vstupenku 300 Kč. Veľtrh otvára svoje brány vždy o 9 hodine ráno. Od pondelka do štvrtka bude otvorené do 17 hodín, v piatok do 16 hodín.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS
Back to top button