Letecká doprava

Termín na podanie ponúk na získanie akcií AUA vypršal

V utorok napoludnie vypršal termín na podanie záväzných ponúk na získanie akcií rakúskej leteckej spoločnosti Austrian Airlines (AUA). Za favoritov nadobudnutia štátneho podielu 41,6 % sa považujú nemecká Lufthansa a francúzska spoločnosť Air France-KLM. Lufthansu ako víťaza tendra si vraj želá aj AUA a rakúsky štátny koncern ÖIAG, ktorý je formálnym vlastníkom štátneho podielu v aerolíniách.
 

Dnes bude známe, kto sa dostal do finále a aké podnikateľské plány majú hlavní favoriti s rakúskymi aerolíniami. Z ďalšej súťaže by mala vypadnúť ruská letecká spoločnosť S7. Lufthansa a Air France-KLM súčasne zápasia aj o získanie Alitalie, ktorá sa už dlhší čas nachádza na pokraji zániku. V pondelok kurz akcií AUA vzrástol o vyše 20 %, dnes kolíše. V piatok bude zverejnená aj cenová ponuka favoritov na kúpu AUA. Počas víkendu bude ÖIAG ako hlavný akcionár AUA rokovať so svojím privatizačným poradcom, americkou bankou Merrill Lynch, aby na začiatku budúceho týždňa predložil dozornej rade návrh na definitívne rozhodnutie o novom väčšinovom vlastníkovi podielu v AUA. Ak grémiá ÖIAG prijmú v pondelok rozhodnutia, rakúska verejnosť sa 28. októbra dozvie, kto získava ich stratové AUA.
Rakúska spolková vláda tvrdí, že aj po predaji jej podielu v aerolíniách zostane Rakúšanom v AUA minoritný blokovací podiel.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button