Letecká doprava

Qatar Airways vykázali napriek pandémii zisk

Qatar Airways vykázali napriek pandémii zisk. Letecká spoločnosť Qatar Airways vo štvrtok vykázala za finančný rok 2021/2022 zisk po stratách v predchádzajúcich rokoch. Pripísala ho „úspešnej stratégii“ počas pandémie nového koronavírusu.

Letecká spoločnosť, ktorá prevádzkuje iba medzinárodné lety, uviedla, že za rok do 31. marca 2022 dosiahla zisk 5,6 miliardy rialov (1,43 miliardy eur). V porovnaní so stratou 14,8 miliardy QAR rok predtým.
Tržby spoločnosti v uplynulom roku vzrástli o 78 % na 52,3 miliardy QAR. Zatiaľ čo osobná doprava sa viac ako strojnásobila na 18,5 milióna cestujúcich.

Aerolínie uviedli tiež, že vlaňajšie tržby boli dokonca o 2 % vyššie ako tržby za finančný rok 2019/2020, posledný pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19.Qatar Airways vykazovali straty od svojho finančného roka 2017/2018. Na príčine bol najmä zákaz vstupu do vzdušného priestoru susedných štátov – Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a ďalších krajín v rámci ich politického sporu s katarskou vládou. Neskôr sa k tomu pridal aj vplyv pandémie.

Qatar Airways vykázali napriek pandémii zisk

Tento zákaz, ktorý leteckú spoločnosť prinútil prevádzkovať dlhšie a drahšie trasy, bol zrušený po tom, ako arabské vlády v januári 2021 dosiahli dohodu o ukončení sporu s Katarom. V súčasnosti zase vedú Qatar Airways právnu bitku s Airbusom pre chyby na ochrannom plášti širokotrupých lietadiel A350, ktoré si objednali od európskeho výrobcu lietadiel.

Qatar Airways žalujú Airbus na britskom súde. Žiadajú odškodné vo výške 1 miliardy USD (958,68 milióna eur) po tom, ako odstavili približne dve desiatky svojich lietadiel A350. Keďže ich nedostatky „vyvolávajú obavy o bezpečnosť“. Airbus a európske regulačné úrady to popierajú. Generálny riaditeľ Akbar Al Bakir vo štvrtok uviedol, že letecká spoločnosť naďalej čelí značným problémom v súvislosti s kapacitou svojej flotily a plánmi na rozšírenie siete. Dodal, že Qatar Airways by rozšírili svoju sieť rýchlejšie. Pomohlo by to základom podnikania vo väčšej miere, keby bola k dispozícii dodatočná kapacita.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button