Letecká doprava

Nový koronavírus: Vplyv opatrení na leteckú dopravu v SR

Bezpečnostné opatrenia súvisiace so zabránením šiŕenia nákazy novým koronavírusom sa dotkli aj leteckej dopravy. Slovenské medzinárodné letiská sú zatvorené, vplyv na leteckú dopravu má pandémia celosvetovo.

Bratislavské letisko by malo byť uzatvorené minimálne do 27. marca
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave by malo byť uzatvorené minimálne do 27. marca. Informuje o tom letisko na svojej webovej stránke. Z letiska sa momentálne neuskutočňujú žiadne pravidelné ani charterové lety. Bratislavské letisko uviedlo, že o ďalších krokoch bude cestujúcich informovať letecká spoločnosť.

Letisko Košice zrušilo pre nový koronavírus 150 letov
Letisko Košice v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zrušilo celkovo 150 letov. Ako TASR informovala hovorkyňa košického letiska Karolína Linhartová, Ústredný krízový štáb SR prijal vo štvrtok (12. 3.) rôzne preventívne opatrenia, ktoré sa dotkli aj košického letiska.

„V súlade s plnením uznesenia vlády Slovenskej republiky týkajúceho sa vyhlásenia mimoriadnej situácie s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 sú civilné lety s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenskej republiky zakázané,“ uviedla Linhartová s tým, že nariadenie vstúpilo do platnosti v piatok o 7.00 h a platí do 27. marca.

„Zrušené sú lety leteckých spoločností Českých aerolínií (ČSA) do Prahy v počte 16 príletov a 16 odletov, Austrian Airlines do Viedne v počte 22 príletov a 22 odletov, LOT Polish Airlines do Varšavy v počte 18 príletov a 18 odletov, Eurowings do Düsseldorfu v počte 8 príletov a 8 odletov a Wizzair do Londýna – Luton v počte 11 príletov a 11 odletov,“ priblížila Linhartová. O ďalších krokoch ohľadom zmeny termínov letov, prípadne refundácie leteniek je potrebné podľa jej slov kontaktovať letecké spoločnosti alebo cestovné kancelárie.

Z letiska mimo Slovenska si treba zabezpečiť vlastnú dopravu
Z letiska mimo Slovenska, napríklad z blízkej Viedne, si musí cestujúci zabezpečiť vlastný odvoz. Karanténu na 14 dní musí následne podstúpiť aj vodič auta. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Ústredný krízový štáb tiež rozhodol, že každý, kto sa vráti zo zahraničia, musí ísť do 14-dňovej karantény.

Wizz Air: Cestujúci so zrušenými letmi sa môžu rozhodnúť pre vrátenie peňazí
Spoločnosť Wizz Air potvrdila, že zrušila všetky lety na Slovensko aj zo Slovenska od 13. marca do 3. apríla. Dopravca uviedol, že dotknutí cestujúci sa môžu rozhodnúť aj pre vrátenie peňazí. Cestujúci s rezerváciami leteniek, ktorých sa týka táto zmena, budú automaticky informovaní prostredníctvom e-mailu.

Ak zákazníci vykonali rezerváciu priamo na wizzair.com alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie leteckej spoločnosti, automaticky sa na ich účet zákazníka Wizz pripíše suma vo výške 120 % pôvodného cestovného. Tú môžu využiť v najbližších 24 mesiacoch na nákup produktov a služieb Wizz Air,“ informoval dopravca.

Cestujúci môžu požiadať aj o vrátenie peňazí, to však môže trvať dlhšie. „Cestujúci bude informovaný v samostatnom e-maile o ďalších krokoch v súvislosti s bankovým prevodom alebo prevodom na platobnú kartu. V takom prípade budú mať zákazníci nárok iba na 100 % pôvodného cestovného,“ poznamenal dopravca. Zároveň dodal, že cestujúci, ktorí uskutočnili rezerváciu prostredníctvom cestovných kancelárií vrátane online cestovných kancelárií, by sa mali skontaktovať so spoločnosťou, od ktorej si zakúpili cestovné lístky. Spoločnosť odporúča cestujúcim, aby sa skontaktovali so zodpovednými úradmi a oboznámili sa s presnými podrobnosťami o cestovných obmedzeniach.

Viaceré aerolínie ponúkajú cestujúcim bezplatnú zmenu termínu letenky, vrátane Austrian Airlines. Úplné zrušenie letenky a vrátenie peňazí zatiaľ Austrian neponúka.

Aerolínie Smartwings a ČSA zastavujú lety z Česka aj späť
České letecké spoločnosti Smartwings a ČSA zastavujú všetky lety z Česka aj späť do krajiny. Ide o reakciu na vládne opatrenie, ktoré zakazuje cestovanie obyvateľov Česka do zahraničia. Skupina Smartwings, pod ktorú obe aerolinky patria, o tom v piatok informovala v tlačovej správe, ktorú zverejnil server novinky.cz.

„V tejto bezprecedentnej situácii zostáva našou hlavnou prioritou zdravie a bezpečnosť našich zákazníkov a zamestnancov,“ povedal šéf predstavenstva Jiří Šimáně. Letecké spojenia z Česka aj do Česka budú obidve spoločnosti postupne pozastavovať od 13. do 16. marca. Cestujúci majú nárok na bezplatnú prerezerváciu alebo vrátenie peňazí v plnej výške.

Zároveň lety do Brna a Ostravy sa budú v budúcich dňoch odkláňať do Prahy, podobne lety z týchto dvoch letísk budú odlietať z Prahy. Prevádzka lietadiel skupiny Smartwings Group v Kanade, Spojených arabských emirátoch, Poľsku a vo Francúzsku má zatiaľ zostať zachovaná. Napriek tomu skupina uzemní zhruba polovicu svojej flotily.

Skupina Smartwings Group už skôr oznámila úsporné opatrenia v reakcii na ekonomické dôsledky pandémie choroby Covid-19. Súčasťou je znižovanie mzdových nákladov, skracovanie úväzkov alebo škrtanie letov. Predtým už prerušila linky ČSA z Prahy do Milána, Bologne, Ríma a Soulu a linku Smartwings do Tel Avivu.

Zdroj
TASR
Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button