Letecká doprava

Londýnsky starosta navrhuje vybudovať šieste letisko

Starosta britského hlavného mesta Londýn Boris Johnson vyzval príslušné úrady, aby preskúmali, kde by bolo vhodné miesto na vybudovanie šiesteho londýnskeho letiska. To by malo zmierniť preťaženosť na súčasných letiskách. Podľa Johnsona by mohlo byť postavené východne od hlavného mesta.
 

"Situácia je čoraz naliehavejšia, takže skúmame aj dlhodobé riešenie v podobe nového a ekologickejšieho letiska," uviedol starosta pre britský denník Daily Telegraph.
V článku tiež vyjadril pochybnosti nad tým, či sa vôbec niekedy začne stavať tretia dráha na letisku Heathrow, ktoré patrí medzi najrušnejšie dopravné uzly na svete. Ročne cezeň prejde 68 miliónov cestujúcich. Z hľadiska veľkosti druhé londýnske letisko Gatwick je podľa starostu "plné na prasknutie".
Londýnske letiská Heathrow, Gatwick a Stansted, ktoré patria najväčšiemu britskému prevádzkovateľovi letísk spoločnosti BAA, momentálne čelia vyšetrovaniu. Úrady skúmajú, či v tomto prípade nejde o monopol.
Firmu BAA, ktorú vlastní španielska spoločnosť Ferrovial, letecké spoločnosti obviňujú, že žiada od nich neprimerane vysoké poplatky. Kritici najväčšieho prevádzkovateľa britských letísk sa tiež domnievajú, že jeho snaha o zlepšenie infraštruktúry na letiskách by bola väčšia, keby musel viac bojovať o pasažierov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button