Letecká doprava

Letisko Košice zaznamenalo za 5 mesiacov 60-% nárast cestujúcich

Košice – Vyše 200.300 cestujúcich, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška 60-% nárast, vybavili za prvých päť mesiacov roka na Letisku Košice – Airport Košice, a. s.

Za ostatné dva roky vzrástli výkony letiska v hodnotenom časovom období január až máj dvojnásobne. V medzinárodnej doprave poskytlo letisko služby vyše 117.000 cestujúcim a viac ako 83.250 ich využilo vnútroštátne letecké spojenia. Len za máj vybavili na letisku 45.255 cestujúcich, čo je o 46 % viac ako za rovnaké obdobie vlani.

"V Košiciach je vhodný pomer dovolenkových a obchodných cestujúcich a rast v tomto prostredí zodpovedá prosperujúcej ekonomike Slovenska. Košické letisko sa stáva vyhľadávaným domovským letiskom i pre zákazníkov zo susedného Maďarska a Poľska, čo umožňuje postupné rozširovanie spádovej oblasti," uviedol dnes k rozvojovým faktorom letiska jeho výkonný riaditeľ Michael Hoeferer.

Pozíciu medzi prepravcami si v Košiciach posilnila spoločnosť SkyEurope zavedením nových destinácií do Londýna a Dublinu a doplnením ďalších letov do Prahy a Bratislavy. Od 30. júna rozširuje svoje pôsobenie, keď otvára nové priame linky do Manchestru a Splitu a ďalší let do Londýna. Podľa Hoeferera pretrváva postupný nárast cestujúcich na medzinárodných letoch cez tranzitné letiská Viedeň a Praha.

V máji sa začala na košickom letisku letná dovolenková sezóna. Za tento mesiac vybavili 15 letov z a do Hurghady a Monastira s takmer 1200 cestujúcimi. Vedenie letiska očakáva v sezóne takmer 390 chartrových letov do 16 rôznych destinácií. K novým patria Girona v Španielsku a Katánia na Sicílii.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button