Letecká doprava

EK skúma dohodu aerolínií BA, American Airlines a Iberia

Európska komisia (EK) začala protimonopolné skúmanie spolupráce aerolínií British Airways (BA), American Airlines a Iberia.
 

"Z vlastnej iniciatívy sme začali vyšetrovanie týkajúce sa dodržiavania protimonopolných pravidiel EÚ," uviedol hovorca EK Jonathan Todd. EK teda preskúma, či dohoda týchto spoločností neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže, pričom impulzom vyšetrovania nebola sťažnosť nejakej inej spoločnosti.
"Nie je to vyšetrovanie ako v prípade fúzie a nemá určený konečný termín," uviedol ďalej Todd a dodal, že predstavitelia únie uzavrú svoje skúmanie čo najskôr.
BA spečatili alianciu s American Airlines a Iberiou, ktorá im dovolí spoločne určovať ceny leteniek a koordinovať letové plány na transatlantických linkách v polovici augusta. Takáto dohoda je najužšou alianciou, ktorú týmto trom spoločnostiam dovolí uzatvoriť prísna americká legislatíva týkajúca sa vlastníckej štruktúry aerolínií.
Rekordné ceny paliva, spomaľovanie globálnej ekonomiky a dohoda Open Skies vedie mnohé veľké aerolínie na oboch brehoch Atlantiku, aby prehlbovali staré partnerstvá, alebo, aby sa obzerali po nových. Týmto spôsobom sa snažia znížiť svoje náklady.
BA a American Airlines sa už dvakrát medzi rokmi 1997 a 2001 pokúšali o partnerstvo na transatlantických linkách, ale vždy to stroskotalo na rozsiahlych požiadavkách protimonopolných úradov. Teraz sa opäť snažia získať povolenie zodpovedných orgánov. Spoločnosti argumentujú zmenou situácie na trhu po tom, ako 30. marca vstúpila do platnosti dohoda Open Skies.
Podľa Open Skies môže akékoľvek európske alebo americké lietadlo letieť odkiaľkoľvek v Európe – kamkoľvek v USA. Dohoda ukončila privilégiá etablovaných aerolínií ako BA, ktoré boli jednou zo štyroch spoločností, ktoré mohli lietať z londýnskeho letiska Heathrow do USA.
Konkurenčná letecká spoločnosť Virgin Atlantic Airways tvrdí, že dohoda výrazne poškodí hospodársku súťaž na lukratívnych transatlantických linkách a povedie k zvýšeniu cien leteniek.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button