Letecká doprava

Čistý zisk aerolínií Ryanair klesol v 2. štvrťroku takmer o 31 %

Najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair oznámila dnes pokles zisku za 2. štvrťrok finančného roka 2008/2009 po tom, čo firma musela na jednej strane vynaložiť viac peňazí na palivo a na druhej znižovala ceny leteniek. Ako firma dnes informovala, čistý zisk za 2. štvrťrok uvedeného finančného roka (od júla do konca septembra) klesol medziročne o 30,9 % na 185,78 milióna eur (5,60 miliardy Sk). Pred rokom dosiahla firma za 2. štvrťrok čistý zisk 268,9 milióna eur (8,10 miliardy Sk).
      

Aj s poklesom je však zisk stále nad úrovňou, na ktorej ho očakávali analytici oslovení agentúrou Bloomberg. Tí počítali s čistým ziskom 182 miliónov eur (5,48 miliardy Sk). Naopak, analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpokladali zisk na úrovni 190,2 milióna eur (5,73 miliardy Sk). Vedenie spoločnosti je ale presvedčené, že za celý finančný rok dosiahnu aerolinky vyrovnanú bilanciu, a ustúpilo od pôvodných prognóz, ktoré hovorili o možnej strate za celý rok.
Ryanair plánuje pokračovať v znižovaní cien leteniek v snahe odlákať cestujúcich konkurenčným aerolíniám. Firma predpokladá, že priemerné ceny leteniek by v 2. polroku finančného roka (október 2008 – marec 2009) mali klesnúť o 15 až 20 % a za celý finančný rok o 12 %. Podľa výkonného riaditeľa Ryanairu Michaela O’Learyho si tento pokles spoločnosť vykompenzuje nižšími cenami palív v poslednom období.
Analytici však plán znižovania cien leteniek firmou považujú za dosť agresívny vzhľadom na súčasný vývoj na trhu. "Podmienky na trhu sa dosť zhoršili," povedal Gert Zonneveld, analytik zo spoločnosti Panmure Gordon v Londýne. "Oznámené 15 až 20-% znižovanie cien je dosť agresívne a predpovedá negatívny výhľad pre spoločnosť. Netvrdím síce, že tento model nie je životaschopný, no súčasné obdobie je dosť náročné," dodal Zonneveld.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button