Letecká doprava

Boeing prudko zhoršil odhad svetového dopytu po lietadlách v budúcom desaťročí

Americká spoločnosť Boeing zhoršila svoju prognózu dopytu po lietadlách v najbližších 10 rokov, dlhodobejšiu prognózu na nasledujúcich 20 rokov však menila iba minimálne. Boeing v utorok uviedol, že v nasledujúcich 10 rokoch budú letecké spoločnosti vo svete potrebovať 18.350 nových lietadiel v hodnote 2,9 bilióna USD (2,46 bilióna eur). Najnovší odhad počtu lietadiel predstavuje pokles o 11 % v porovnaní s odhadom Boeingu z minulého roka.

Hodnota lietadiel predstavuje zasa pokles približne o 200 miliárd USD. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá prudko znížila dopyt po leteckej doprave, pričom tento stav bude pretrvávať ešte niekoľko rokov.
V prípade dlhodobejšej prognózy dopytu na nasledujúcich 20 rokov však Boeing zhoršil svoj odhad iba mierne. Očakáva, že v budúcich 20 rokoch budú letecké spoločnosti potrebovať zhruba 43 000 nových lietadiel. To znamená zhoršenie predchádzajúcej prognózy z roku 2019 približne o 1000 lietadiel. Optimizmus Boeingu, čo sa týka dlhodobejších vyhliadok, vychádza z historických skúseností. Ako informoval, po každej kríze, či to boli teroristické útoky z 11. septembra 2001 alebo iné krízy, sa letecký sektor nakoniec zotavil.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button