Letecká doprava

Air France-KLM nedosiahnu v tomto roku svoj ziskový cieľ

Aerolínie Air France-KLM asi nedosiahnu svoje ziskové ciele. Príčinou je hospodárska kríza. Spoločnosť zároveň spúšťa miliardový úsporný program, ktorý jej má pomôcť prestáť ťažké časy. Bude veľmi ťažké dosiahnuť prevádzkový zisk vo výške 1 miliardy eur (30,13 miliardy Sk), uviedol dnes šéf koncernu Jean-Cyril Spinetta pred investormi v Paríži. Dodal, že aj napriek fáze poklesu v rámci konjunkturálneho cyklu aerolínie chcú zostať ziskové. Akcia poprednej európskej leteckej spoločnosti sa následne prepadla až o 10 %.
     

Spoločnosť chce už počas prebiehajúceho obchodného roka ušetriť 190 miliónov eur (5,72 miliardy Sk). Nový úsporný program by mal do roku 2013/14 aerolíniám priniesť 1,2 miliardy eur (36,15 miliardy Sk), vyhlásil finančný riaditeľ Philippe Calavia. Už v priebehu dvoch rokov by úspory mali dosiahnuť 700 až 800 miliónov eur (21,09 až 24,10 miliardy Sk). Koncern zatiaľ nie je vo finančných ťažkostiach. V pokladnici má 5 miliárd eur (150,63 miliardy Sk) a jeho úverová linka vo výške 2 miliardy eur (60,25 miliardy Sk) je z troch štvrtín nevyužitá.
Zvyšovanie kapacít sa počas nadchádzajúcej zimy a budúceho leta obmedzí na 1 % až 2 %. Aerolínie pôvodne plánovali rozšírenie kapacít viac ako o 3 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button