Elektromobilita

Scania predstavuje novú platformu pre batériové elektrobusy

Scania predstavuje novú platformu pre batériové elektrobusy. Prelomovú novinku – elektrobusy so zníženým vstupom a pohonom 4×2, ktoré využívajú udržateľné batérie s kapacitou až 520 kWh, predstavuje Scania na svetom veľtrhu Busworld 2023, ktorý prebieha v Bruseli od 7. do 12. októbra.

Batérie boli vyvinuté špeciálne pre ťažké úžitkové vozidlá a za optimálnych podmienok umožňujú dojazd viac ako 500 km na jedno nabitie. Nová platforma batériových elektrobusov Scania ponúka ako prvá na trhu kompletné riešenie e-mobility. Elektrický hybridný pohon pre autobusy a nákladné autá začala Scania testovať už v roku 2007 a po uvedení prvých modelov určených najmä pre mestskú dopravu prichádza nová platforma, ktorá zaisťuje tichú dopravu s nulovými emisiami aj v regionálnej, prímestskej doprave. Scania zaručuje kompletný servis, podporu, aj spoľahlivú a maximálne efektívnu prevádzku.

Scania predstavuje novú platformu pre batériové elektrobusy

Nová platforma bude prvýkrát dostupná v elektrobusoch so zníženým vstupom (LE) s pohonom 4×2 a Scania ju vytvára v úzkej spolupráci s partnermi, výrobcami nadstavieb. Nové elektrobusy budú k dispozícii vo dvoch výkonostných stupňoch – štvorbatériový variant s inštalovanou kapacitou 416 kWh a dojazdom 400 km a päťbatériový variant s inštalovanou kapacitou 520 kWh a dojazdom 500 km. Nové elektrobusy Scania sú vybavené jednou z najudržateľnejších batérií pre ťažké úžitkové vozidlá na trhu, ktoré spoločnosť vyvíja v spolupráci s firmou Northvolt.

„Počas vývoja našej platformy pre batériové elektrobusy sme kládli dôraz predovšetkým na dojazd, výkon a ekologický dopad výroby batérie. To sú kľúčové atribúty pre vytvorenie životaschopných a udržateľných dopravných systémov. V kombinácii s najnovšími službami v oblasti e-mobility tak budeme poskytovať kompletné a vysoko konkurencieschopné riešenie pre verejnú dopravu vo všetkých regiónoch, v ktorých v súčasnosti pôsobíme,“
hovorí Carl-Joan Lööf, vedúci produktového managementu v spoločnosti Scania a dodáva: „V Scanii neustále prispôsobujeme svoje kroky vízii udržateľného rozvoja a to v priebehu celého procesu výroby.“

Scania na veľtrhu predstavuje svoje prelomové inovácie

    Optimalizované riešenie nízkopodlažných elektrobusov po celom svete

      Elektrobus je vhodný pre stredne ťažkú a ťažkú dopravu v meste, prímestských a regionálnych pásmach, a to v I. a II. triede. Dodáva sa vo dvoch rôznych šírkach podvozku, a to 2500 mm a 2550 mm. Dva varianty náprav umožňujú autobusom fungovať i v tých najnáročnejších podmienkach.

      Výkonnejší elektrický stroj

      Nový elektrobus je výkonnejší, a to vďaka novému chladiacemu systému a modernizovanému riadiacemu systému, ktorý plní najvyššie nároky na kybernetickú bezpečnosť. Stroj pracuje so špičkovým výkonom 300 kW a kontinuálnym 250 kW.

      Udržateľné batérie s vynikajúcim dojazdom

      Vysokokapacitné 4-batériové (416 kWh) a 5-batériové (520 kWh) varianty ponúkajú dojazd viac ako 500 km. Tieto batérie boli vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Northvolt, ktorá spoločne so Scaniou ručí za kvalitu a maximálnu ekologickú a spoločenskú zodpovednosť, ako vo výrobnom procese, tak v celom dodávateľskom reťazci.

      Rýchlejšie nabíjanie

      Modernizované batérie a samotné systémy riadenia batérií Scania umožňujú rýchlejšie nabíjanie aj vďaka novému a robustnejšiemu umiestneniu nabíjacieho portu.

      Maximálna bezpečnosť pre šoféra, cestujúcich, aj okolie

      Set vyspelých asistenčných systémov zaisťuje najvyššiu možnú bezpečnosť pre šoféra, cestujúcich, aj ostatných účastníkov cestnej dopravy a chráni tiež pred kybernetickými bezpečnostnými hrozbami. Systémy spĺňajú prísne bezpečnostné predpisy EÚ pre ťažké úžitkové vozidlá.

      Inteligentný digitálny systém palubnej dosky Smart Dash

      Nová palubná doska Smart Dash je dokonalým rozhraním, ktoré ponúka bezdrôtové pripojenie a plnú integráciu s ďalšími digitálnymi službami: bezpečnostnými systémami, diaľkovou diagnostikou, mapami s dopravnými informáciami v reálnom čase i bezdrôtovými aktualizáciami na diaľku prostredníctvom superrýchlych mobilných sietí 5G.

      Zdroj
      transport.sk
      Editor
      TS

      Prečítajte si aj

      Back to top button