Elektromobilita

IVECO Crossway už aj elektrický

IVECO Crossway už aj elektrický. IVECO BUS má v modeli Crossway skutočne mimoriadne úspešný produkt. Na veľtrhu Busworld prišli s premiérou elektrickej i vodíkovej verzie a odozva prevýšila očakávania. IVECO BUS CROSSWAY LE ELEC získava ocenenie „Udržateľný autobus roku 2024“.

IVECO BUS sa intenzívne venuje alternatívnym pohonom s cieľom priniesť klientom zelené riešenia v potrebnom znižovaní emisií. Obzvlášť citlivá je to téma nielen v dopravnej obslužnosti miest, ale už aj v prímestskej a medzimestskej preprave osôb. V tejto kategórii je ešte málo reálne použiteľných autobusov. Iveco má bohaté skúsenosti s plynovými i elektrickými vozidlami v komerčnej doprave. Na veľtrh Busworld prišlo IVECO BUS s plne elektrickým najpopulárnejším modelom Crossway a bol úspešný. Budil veľkú pozornosť návštevníkov a dopravcov.

So svojím úplne novým modelom CROSSWAY Low Entry ELEC získal rad CROSSWAY už štvrtý titul „Udržateľný autobus roka“ v kategórii medzimestských autobusov po tom, čo v roku 2023 zvíťazil s modelom CROSSWAY Low Entry Gas Hybrid kompatibilným s biometánom, v roku 2020 s verziou Natural v roku 2018 s verziou Low Entry Gas. Aj na Slovensku v tomto roku získal Crossway LE City Hybrid s presvedčivým náskokom titul TOP CITY BUS 2023. Svedčí to o veľkej popularite tohto modelu aj u nás.

IVECO Crossway už aj elektrický.

Toto už štvrté ocenenie „Udržateľný autobus roka“ je jasným uznaním pozície IVECO BUS ako nesporného lídra v segmente prímestských a medzimestských autobusov a jej záväzku podporovať prevádzkovateľov dopravy v ich ceste k energetickej transformácii kompletnou ponukou všetkých alternatívnych energií, vrátane elektriny.

„Sme nadšení, že sme s naším autobusom CROSSWAY Low Entry ELEC získali ocenenie „Udržateľný autobus roku 2024“. Je to pre nás veľmi dôležité uznanie našej schopnosti inovovať a tiež ocenenie všetkých pokrokov, ktoré sú výsledkom našej snahy predvídať vývoj odvetvia verejnej dopravy. Toto ocenenie potvrdzuje náš dlhodobý záväzok k stále udržateľnejšej mobilite a našu ambíciu riadiť energetickú transformáciu pomocou našich nízkouhlíkových riešení. S veľkou hrdosťou preberáme štvrtý titul „Udržateľný autobus roka“ v kategórii medzimestských autobusov s modelom CROSSWAY, ktorý je nesporným lídrom vo svojom segmente,“ uviedol Domenico Nucera, prezident divízie Bus Business Unit skupiny Iveco, na slávnostnom odovzdávaní cien na veľtrhu Busworld v belgickom Bruseli.

Dojazd 400 km

CROSSWAY LE ELEC je vybavený centrálnym elektromotorom s výkonom 310 kW. Je napájaný lítiovou batériou NMC, dodávanou spoločnosťou FPT Industrial. Táto modulárna koncepcia batérií najnovšej generácie ponúka vynikajúce štandardy z hľadiska hustoty energie a nabíjacej kapacity. Sady 5, 6 alebo 7 batérií, rozmiestnené na streche a v zadnom priestore, ponúkajú 346, 416 a 485 kWh vo verzii triedy I, resp. 416 a 485 kWh vo verzii triedy II. Vozidlo tak poskytuje vysoký výkon s dojazdom približne 400 km. Je to dostatočné na plnohodnotné plnenie úloh, ktoré presahujú centrum mesta, a to bez lokálnych emisií.

IVECO Crossway už aj elektrický.

Elektrický Crossway LE ELEC bude k dispozícii v dvoch dĺžkových prevedeniach (12 a 13 m), a to s prevádzkovým určením v mestskej doprave (trieda I), alebo medzimestskej (trieda II). Konštrukcia vozidla spĺňa bezpečnostnú normu R118 z pohľadu horľavosti. Nabíjanie sa predpokladá buď cez štandardizovanú nabíjačku COMBO CCS2 (výkonom 150 kW), alebo cez pantograf na streche vozidla, pričom tu môže byť použitý nabíjací výkon až 450 kW.

Legenda Crossway

Model Crossway sa vyrába od roku 2006, prvým faceliftom prešiel v roku 2013, kedy sa súčasne ukončilo používanie značky Irisbus a do popredia sa dostalo meno Iveco, ktoré už od roku 2003 celý Irisbus vlastnilo (pôvodne išlo o spoločný podnik s Renaultom). Crossway postupne prechádzal modernizáciou dizajnu i motorov, pribudla aj nízkopodlažná verzia LE. Crossway je pre Iveco nosným modelom a v rôznych modifikáciách opustilo výrobnú linku už 60 000 vozidie. Vysokomýtsky Crossway sa stáva legendou v medzimestskej preprave.

Pripravený na vodík

Popri čisto elektrickej verzii Crossway LE Elec bol ďalšou hviezdou veľtrhu model Iveco eWay s vodíkovým pohonom. Vyvinutý bol v sesterskej spoločnosti Heuliez Bus ako typ GX337 už v roku 2017. Iveco predpokladá, že v ďalšej dekáde sa bude vývoj bezemisných vozidiel uberať smerom k využitiu vodíka a na túto fázu sa tiež intenzívne pripravuje.

Iveco eWay.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: Iveco Bus
Back to top button