Cestná doprava

Rekordný rok pre Iveco Bus na Slovensku

Rekordný rok pre Iveco Bus na Slovensku. Iveco Bus patrí medzi popredných európskych výrobcov mestských a prímestských autobusov. Tradične dobré postavenie má na Slovensku. Nevyplýva to však len z histórie, ale hlavne z faktu, že produkuje úspešný rad autobusov a najúspešnejší medzi nimi je Crossway.

Rok 2023 sa zapíše do histórie Iveco Bus ako rekordný rok v dodaní autobusov pre dopravcov zabezpečujúcich verejnú hromadnú dopravu. V tomto roku na Slovensko dodá 535 autobusov, prevažne ide o Iveco Crossway Line a Crossway LE Line. Medzi najväčších odberateľov v roku 2023 patria dopravné spoločnosti ARRIVA Liobus, ARRIVA Nové Zámky, ARRIVA Trnava, SAD, Zvolen, SAD Lučenec, SAD Žilina, EUROBUS Košice, SAD Poprad…

Popri populárnom Iveco Crossway dodali slovenským klientom aj mestské autobusy Iveco Urbanway. Novinkou na trhu je aj menší mestský autobus Streetway a samozrejme aj minibus Iveco Daily. Iveco má dnes sortiment mestských a prímestských autobusov pokrývajúce všetky potreby v službách verejnej dopravy.

Arriva modernizuje

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najsilnejším súkromným dopravcom v autobusovej doprave na Slovensku. Pôsobí v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu.

V roku 2023 spolu prevzali 156 autobusov Iveco Crossway, ktorými obnovujú a modernizujú svoj vozidlový park. V septembri generálny riaditeľ spoločností ARRIVA NITRA a ARRIVA Nové Zámky Silvester Zemes symbolicky vodičom spoločnosti ARRIVA odovzdal kľúče od nových autobusov. Tie budú využívať cestujúci v prímestskej doprave v regiónoch Nové Zámky, Štúrovo, Šaľa, Komárno a Levice. Najnovší prírastok do flotily spoločnosti ARRIVA Nové Zámky zahŕňa spolu 38 moderných autobusov IVECO Crossway LE Line 10,8M.

ARRIVA. Rekordný rok pre Iveco Bus.

Nové autobusy majú 40 miest na sedenie a 35 miest na státie. Vozidlá spĺňajú najprísnejšiu emisnú normu EURO 6-E. K ich výbave patria LED svetelné tabule s označením spoja vpredu a na pravej strane vozidla, výkonná klimatizácia, tónované bočné sklá, kamerový systém a moderné LCD panely v interiéri pre lepšiu orientáciu a informovanosť cestujúcich. Každý z nových autobusov ponúka cestujúcim možnosť bezdrôtového pripojenia na internet cez WiFi. Zvýšil sa tiež počet USB portov na nabíjanie mobilných zariadení, ktoré sú rozmiestnené v celom vozidle. Do konca roku ešte ARRIVA Trnava prevezme ďalších 40 autobusov Crossway LE Line. ARRIVA zamestnáva na Slovensku viac ako 2 500 zamestnancov a prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov.

Eurobus Košice

Najväčším odberateľom autobusov Crossway, a Urbanway v roku 2023 je košický eurobus. Spoločnosť eurobus, a.s. disponuje v prímestskej doprave 244 modernými autobusmi. Väčšinu vozového parku tvoria najmodernejšie autobusy IVECO Crossway a nízkopodlažné autobusy IVECO Crossway LowEntry. V roku 2023 modernizoval autopark zaradením do prevádzky 177 nových autobusov Crossway a Urbanway.

EUROBUS. Rekordný rok pre Iveco Bus.

SAD Žilina

Spoločnosť SAD Žilina uvedie v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom (ŽSK) postupne v tomto roku doplnil autopark o 1 kus Iveco CrosswayY LE Line 12 m, 20 kusov Crossway Line 10,8 m a 56 kusov Crossway Line 12 m.

SAD ŽILINA. Rekordný rok pre Iveco Bus.

SAD Lučenec omladil autopark

Na cestách tento mesiac pribudne vyše šesťdesiat nových autobusov SAD Lučenec. Zásadným spôsobom tak zvyšuje kvalitu služieb poskytovaných cestujúcim na pravidelných prímestských a mestských autobusových linkách. Spoločnosť v novembri 2023 postupne nasadí do prevádzky 67 nových, moderných nízkopodlažných autobusov – z toho 58 autobusov Crossway, 4 autobusy Streetway a 4 minibusy Daily. Priemerný vek vozidlového parku spoločnosti SAD Lučenec sa tak zníži z pôvodných 7,8 na 2,8 roku.

Ocenenie Grand Prix Czechbus 2023

Na veľtrhu Czechbus 2023 v českej premiére predstavili elektrobus Crossway Low Entry Elec. Plne elektrický model Crossway LE Elec kombinuje vlastnosti, vďaka ktorým je rad Crossway úspešný od svojho uvedenia na trh – prevádzkovú rentabilitu a flexibilitu – so všetkými výhodami elektromobility. Crossway LE Elec získal na októbrovom veľtrhu Busworld v Bruseli titul „Udržateľný autobus roku 2024“.

Úspešný bol aj na pražskom veľtrhu, kde získal ocenenie „Grand Prix Czechbus 2023“. Odborná porota na veľtrhu Czechbus vyzdvihla predovšetkým inovatívne uloženie batériových článkov takým spôsobom, ktorý v kategórii autobusov „low entry“ zachováva nízke ťažisko vozidla a tým veľmi priaznivo ovplyvňuje jeho jazdné vlastnosti. Vozidlo navyše zachováva priaznivú celkovú výšku.

Ocenenie Grand Prix Czechbus 2023.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: autor

Prečítajte si aj

Back to top button