Elektromobilita

Elektrické vozidlá DAF pre dlhé prepravy

Elektrické vozidlá DAF pre dlhé prepravy. Elektrické vozidlá DAF XD a XF v demonštračnom programe pre nákladné vozidlá s nulovými emisiami na dlhé vzdialenosti iniciovaného vládou Spojeného kráľovstva a národnou agentúrou pre inovácie Innovative UK.

Modely DAF XD Electric a DAF XF Electric sa zapoja do programu, aby predviedli prepravné riešenia s nulovými emisiami pri prevádzke na veľké vzdialenosti pomocou akumulátorových elektrických nákladných vozidiel. Túto iniciatívu financuje vláda Spojeného kráľovstva a realizuje sa v partnerstve s agentúrou Innovative UK. Demonštračný program „Vozidlá na prepravu ťažkých nákladov a infraštruktúra s nulovými emisiami“ bude prebiehať päť rokov.

Vláda Spojeného kráľovstva a agentúra Innovative UK – mimorezortný verejný orgán, ktorý podporuje inovačné iniciatívy – sa zameriavajú na využitie programu kvôli naštartovaniu plne elektrickej diaľkovej prepravy, ako aj iniciovaniu zavedenia verejnej infraštruktúry nabíjania pre nákladné vozidlá.

Prečítajte si aj
Elektrické vozidlá DAF pre dlhé prepravy
Elektrický DAF úspešne otestovali v národnej zdravotnej službe NHS

S nulovými emisiami

Modely elektrických ťahačov DAF XD a XF vstúpia do prevádzky u veľkých dopravcov. Vozidlové parky, ktoré sa zúčastnia na demonštračnom programe, zahŕňajú spoločnosti Maritime Transport, Marks & Spencer, Menzies, Royal Mail a Eddie Stobart. Demonštračný program nadväzuje na záver nedávneho testovania elektrických nákladných vozidiel s akumulátorom (Battery Electric Truck Trial, BETT), kde verejné orgány vrátane národnej zdravotnej služby (NHS) a miestnych orgánov používali 20 mestských distribučných vozidiel DAF LF Electric. Pozitívny výsledok testovania potvrdzuje reputáciu spoločnosti DAF Trucks ako popredného výrobcu elektrických nákladných vozidiel.

DAF LF Electric je k dispozícii ako 19-tonové šasi (rázvor 5,30 alebo 5,85 metra) s užitočným zaťažením 11 700 kg. Má elektrický motor s výkonom 260 kW (370 kW so špičkovou kapacitou). Poháňaný je batériou s kapacitou 282 kWh (252 kWh efektívne využitie) kobaltovou a bezhorčíkovou lítium-železofosfátovou (LFP) batériou. To dáva LF Electric dojazd až 280 km. Jednou zo špeciálnych vlastností LF Electric, na ktorú upozornila spoločnosť DAF, je kombinovaný systém nabíjania. Pomocou pomalého nabíjania (400V AC, 22 kW, 3 fázy) sa dá batéria nabiť z 20 % na 80 % za 6,5 hodiny. Úplné nabitie (0 % až 100 %) trvá 12 hodín. Možné je aj rýchle nabíjanie (650V DC, 150 kW). Batériu je potom možné nabiť z 20 % na 80 % len za 60 minút alebo za 2 hodiny pri plnom nabití z nuly.

„Významná príležitosť“

Výkonný riaditeľ spoločnosti DAF Trucks UK David Kiss v širšom vyjadrení týkajúcom sa účasti spoločnosti DAF na programe uviedol: „Financovanie vlády predstavuje významnú príležitosť preukázať a podporiť zavádzanie akumulátorových elektrických nákladných vozidiel na väčšie vzdialenosti a na prepravu ťažkých nákladov. Naše modely vozidiel DAF XD Electric a XF Electric novej generácie sú ideálnou voľbou pre autoparky s prevádzkovou kapacitou až do maximálne 42-tonovej celkovej kombinovanej hmotnosti povolenej pre päťnápravové kombinácie s nulovými emisiami v Spojenom kráľovstve. Ponúkajú tiež dojazd až 500 km na jedno nabitie a vďaka rýchlemu 325 kW nabíjaniu je možné dokonca prejsť aj 1 000 km za deň.“

Pokrokové nákladné vozidlá DAF XD a XF Electric poháňajú efektívne a spoľahlivé elektrické motory PACCAR EX-D1 a PACCAR EX-D2 s permanentným magnetom, ktoré ponúkajú výkon 170 kW/230 k až 350 kW/480 k. K dispozícii je celý rad akumulátorov s 2 až 5 reťazcami. To má za následok „nulové emisie“ na viac ako 500 kilometrov na jedno nabitie.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, DAF Trucks

Prečítajte si aj

Back to top button