Cestná doprava

Zvýšenie cien cestovných lístkov v prešovskej MHD

Zvýšenie cien cestovných lístkov v prešovskej MHD. Ceny cestovných lístkov v prešovskej MHD budú od mája vyššie.

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) zavádza od 1. mája 2022 nové cenníky jednorazových aj predplatených cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave (MHD). Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, dôvodom zvýšenia cien cestovného sú stúpajúce náklady, no najmä enormný nárast cien elektrickej energie. Ako povedala, DPMP spolu s radnicou však zároveň avizujú zavedenie nových benefitov pre cestujúcich vrátane zľavy pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste Prešov.

„Cena elektrickej energie sa v roku 2022 v porovnaní s rokom 2021 zvýšila štvornásobne. Pri prepočte v rámci celej premávky MHD na rok 2022 predstavuje zvýšenie ceny elektrickej energie približne 700 000 eur. Okrem toho očakávame nárast výdavkov o ďalších približne 400 000 eur na nákup nafty,“ uviedol riaditeľ DPMP Martin Jaš.

Ceny časových jednorazových cestovných lístkov v prvom tarifnom pásme MHD v meste Prešov sa od 1. mája zvýšia o 20 centov. V prípade zľavnených lístkov pre žiakov, študentov, seniorov a držiteľov preukazu ŤZP stúpne cena časového jednorazového lístka o desať centov. Týka sa to desať-, 30- aj 60-minútových lístkov. Cena SMS lístka sa zvýši taktiež o 20 centov. Čiže 30-minútový SMS lístok v prvom tarifnom pásme bude stáť 0,90 eura.

Zvýšenie cien cestovných lístkov v prešovskej MHD

Takzvaný mesačník bude stáť 22 eur namiesto pôvodných 16,60 eura. V prípade trojmesačného cestovného lístka bude cena 56 eur namiesto pôvodných 42,40 eura. Najvýhodnejším predplateným cestovným lístkom má byť aj naďalej ročný lístok. Jeho nová cena bude 199 eur namiesto pôvodných 160,95 eura.

Obyvatelia s trvalým pobytom v meste Prešov budú mať od 1. mája nárok na zľavu z cestovného vo výške desať percent pri zakúpení ročného alebo štvrťročného predplateného cestovného lístka. Nárok na zľavu vo výške desať percent budú mať pri trojmesačnom predplatenom cestovnom lístku aj deti a študenti.

„Ceny cestovných lístkov sme nemenili viac ako desať rokov. Vďaka tomu je cestovanie v Prešove jedno z najlacnejších v rámci MHD na celom Slovensku. Napriek zmenám, ktoré pripravujeme od mája 2022, zostanú ceny cestovných lístkov najnižšie spomedzi krajských miest s vlastnými dopravnými podnikmi,“ dodala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button