Cestná doprava

Za chýbajúce povolenie na vstup do Kentu pokutovali viac ako 2 000 vodičov

Vodiči nákladných vozidiel dostali viac ako 2 000 pokút za nedostatočnú alebo chýbajúcu dokumentáciu potrebnú pre vstup do Kentu, tzv. Kent Access Permit. Toto povolenie, súvsiace s Brexitom, bolo ťažké nákladné vozidlá privážajúce tovar z Európskej únie (EÚ) od 1. januára do 19. apríla.

Britské ministerstvo dopravy povolenia na vstup obhajuje ako užitočný nástroj, ktorý pomohol zabrániť zápcham a preťaženiu na vstupe do Veľkej Británie, pretože zastavil vozidlá, ktoré nemali pripravenú potrebnú dokumentáciu. Podľa vyhlásenia ministerstva „pomohlo zabezpečiť, že dopravcovia, ktorí mali správne colné dokumenty mohli byť verifikovaní a pokračovať plynulo do prístavov.“

Iný názor má riaditeľ dopravnej a logistickej spoločnosti Youngs Transportation and Logistics, Rob Hollyman. Ako povedal pre britskú stanicu BBC, toto povolenie bolo „poburujúce a zbytočné.“ Na základe zákona o prístupe k informáciám si BBC vyžiadala štatistiky, ktoré ukazujú, že zistených bolo 2 174 prípadov, kedy dokumentácia k povoleniu na vstup do Kentu nebola dostatočná alebo chýbala. Každé z týchto porušení bolo pokutované sumou 300 libier (352 eur). Podľa údajov z ministerstva bolo zaplatených 2 129 pokút a výška zaplatených pokút dosiahla 638 000 libier (749 530 eur).

Už ho netreba

Kent Access Permit bolo zrušené v apríli, podľa ministerstva dopravy už ďalej nie je potrebné, „pretože dopravcovia prichádzajú pripravení“ a objem tovarov dosiahol „normálne množstvá“. Hollyman s tým však nesúhlasí. Pre BBC povedal, že bolo „absolútne škandalózne, že (povolenie) bolo vôbec zavedené“ a podľa neho slúžilo iba ako spôsob získavania peňazí pre grófstvo Kent. Ako dodal, cieľom povolenia bolo znížiť zápchy v Kente, no povolenie nijako nezredukovalo počet nákladných vozidiel a podľa neho bolo zbytočné a nepotrebné a iba nahnevalo profesionálnych vodičov.

Zdroj
transport.sk
Editor
BBC

Prečítajte si aj

Back to top button