Cestná doprava

Využitie studenovodného a horúcovodného vysokotlakového čistenia

V preprave a logistike ide predovšetkým o čas a presnú koordináciu. O to väčší dôraz sa pri údržbe kladie na efektivitu a rýchlosť.

Či už ide o čistotu logistických hál, odstraňovanie olejových škvŕn a iných priľnavých nečistôt, alebo o ťažko dostupné miesta, ako podbehy či podvozky, vysokotlakové čističe si poradia s každou výzvou. Pozrime sa teda na vlastnosti, výhody i rozdiely studeno- a horúcovodných vysokotlakových čističov.

Výhodou studenovodných čističov je vysoká kompaktnosť

Klasická hadica by mala byť v profesionálnej prevádzke dávno prežitkom. Vysokotlakové čističe sú nielen efektívnejšie a úspornejšie, ale aj ekologickejšie. Na porovnanie, pri využití vysokotlakového čističa ušetríte minimálne trojnásobne – reálne však šesť- až sedemnásobne – viac vody než v prípade hadice. Keď je reč o studenovodných čističoch, výhodou je predovšetkým mobilita a energetická úspornosť. Na rozdiel od čističov s ohrevom totiž nemajú horúcovodné zariadenie, ktoré obyčajne tvorí vyše 50 % stroja a vyžaduje si aj samostatný energetický zdroj. V štandardnej triede je výhodou aj širšia a vyššia škála pracovného tlaku. Vďaka tomu – i vďaka vysokej pohyblivosti a nižšej hmotnosti – je tak najväčšou výhodou studenovodných čističov kompaktnosť.

Horúcovodné čističe toho zvládnu pri rovnakom tlaku viac

Horúcovodné čističe sú síce o niečo menej mobilné, avšak vďaka horúcej vode pracujú pri rovnakom tlaku efektívnejšie. „Pri porovnaní dvoch strojov s pracovným tlakom 200 barov a s prietokom 1 000 l/hod. možno vo všeobecnosti povedať, že s horúcovodným čističom bude práca hotová o 40 % rýchlejšie,“ vysvetľuje Juraj Mikulášik, odborník zo spoločnosti Kärcher Slovakia. Okrem toho, väčšina autošampónov funguje najlepšie pri teplote 60 – 80 °C. Ak dbáte na vysoký štandard a využívate voskovanie, vedzte, že zatiaľ čo studenovodné voskovanie vydrží približne mesiac, horúcovodné viac ako 4 mesiace. Väčšina horúcovodných vysokotlakových čističov disponuje navyše parným režimom, ktorý umožňuje efektívne čistenie parou pri nízkom tlaku. Oceníte to napríklad pri čistení chladiča alebo pri odmasťovaní ložísk či iných citlivých strojov a súčiastok. Nevýhodou môže byť vyššia počiatočná investícia.
Revolučná koncepcia ovládania EASY! Vysokotlaková pištoľ Easy Force využíva spätnú silu vysokého tlaku, čím znižuje silu potrebnú na uchytenie a držanie spúšte vysokotlakovej pištole pri práci na nulu! Viac info na 037/32 12 150.

Zdroj
transport.sk
Editor
Kärcher

Prečítajte si aj

Back to top button