Cestná doprava

Volvo FH oslavuje 30 rokov

Volvo FH oslavuje 30 rokov. Najpredávanejší model nákladného vozidla Volvo – model FH – prišiel na európsky trh v roku 1993. Nákladné vozidlá Volvo Trucks sú veľmi obľúbené aj u slovenských zákazníkov, Volvo sa v roku 2022 dokonca stalo najpredávanejšou značkou na Slovensku.

Volvo FH je historicky najpredávanejším modelom nákladného vozidla spoločnosti Volvo Trucks. Vlajková loď Volvo FH sa od samého začiatku vyznačovala výrazným dizajnom exteriéru a interiéru, vynikajúcim komfortom pre vodičov a technicky vyspelými riešeniami v oblasti výkonu a bezpečnosti. Volvo FH je jedným z najúspešnejších modelov v odbore, a to s takmer 1,4 mil. predaných nákladných vozidiel na približne 80 trhoch po celom svete. Volvo FH, úplne nové od A – Z, ponúkajúce vynikajúce jazdné vlastnosti a nízku spotrebu paliva, sa pri svojom uvedení na trh v roku 1993 rýchlo stalo úplne novým štandardom v riadení nákladných vozidiel.

Prečítajte si aj

Technologická i bezpečnostná latka sa v tom čase posunula na veľmi vysokú úroveň a prakticky udáva trendy až podnes. V súčasnosti, o 30 rokov neskôr, sa z modelu Volvo FH stal skutočne ikonický truck. „Volvo FH je dokonalým stelesnením prístupu zameraného na zákazníka a modelu, ktorý už 30 rokov posúva hranice. Vo všetkých kľúčových oblastiach, ako je pohodlie vodiča, spotreba paliva, bezpečnosť a produktivita, sme nikdy neprestali vylepšovať toto nákladné vozidlo. Som veľmi hrdý na to, že si dnes naši zákazníci môžu objednať Volvo FH ako elektrické, plynové a naftové,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo FH – priekopnícky líder v inováciách

Koncom roku 1993 predstavila spoločnosť Volvo Trucks očakávanú novinku – náhradu za kabínu radu F, ktorá sa vyrábala takmer 15 rokov. Vývoj nového modelu FH trval sedem rokov. FH znamená Forward control, High entry, čísla označujú objem motora v litroch (12 a 16). Vývoj úplne nového dizajnu 12-litrového motora s vačkovým hriadeľom v hlave a technológiou vstrekovania elektronickej jednotky zaradil Volvo medzi popredných svetových konštruktérov motorov.

Volvo FH bolo a zostáva lídrom v oblasti inovácií. Model FH bol uvedený na trh s úplne novým podvozkom s využitím konštrukcie, ktorá umožňovala flexibilné riešenie pre rôzne prepravné aplikácie. Prevratné hnacie ústrojenstvo malo úplne nový 12-litrový motor (16-litrový pre Volvo FH16) a úplne nová kabína ponúkala vynikajúcu aerodynamiku a pohodlie vodiča.

V priebehu rokov Volvo Trucks pokračovalo s ďalšími inováciami a vždy s dôrazom na svoje hodnoty, ktorými sú bezpečnosť, kvalita a starostlivosť o životné prostredie. Medzi inovačné míľniky za posledné tri desaťročia patrí airbag vodiča, automatizovaná prevodovka I-Shift a systém Volvo Dynamic Steering, ktorý poskytuje riadenie bez námahy a skvelú ovládateľnosť.

Dizajn

Pokiaľ ide o dizajn exteriéru, dve spätné zrkadlá s jedinečným tenkým dizajnom, ktorý poskytuje vodičovi lepší priamy výhľad, a svetlomety v tvare V, ktoré ponúkajú lepšiu viditeľnosť a pohodlie pre vodiča a zároveň dodávajú nákladnému vozidlu jeho charakteristický vzhľad, patria medzi cenné výhody značky Volvo v oblasti technológií a dizajnu.

„Prvá generácia modelu Volvo FH úplne zmenila koncept moderného nákladného vozidla. Odvtedy sme pokračovali v nastavovaní nových štandardov v nákladnej preprave a na trh sme uviedli ďalších päť generácií tohto nákladného vozidla. Naším receptom na úspech je využitie najnovších technológií spôsobom, ktorý vždy prináša jasné výhody pre našich zákazníkov a vodičov. Dôkazom nášho neustáleho vývoja a úspešného úsilia o zlepšovanie je, že Volvo FH je jediným nákladným vozidlom, ktoré bolo trikrát zvolené za International Truck of the Year,“ hovorí Ylva Dalerstedt, manažérka segmentu diaľkovej prepravy v spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo FH oslavuje 30 rokov

Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre náročných zákazníkov. Súčasťou ponuky je široká škála vozidiel pre mestskú, regionálnu, diaľkovú, ale aj ťažkú nákladnú prepravu. Zákazníci môžu využiť globálnu sieť obchodných zastúpení, obsahujúcu 2 300 servisných stredísk sídliacich vo viac ako 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa vyrábajú v 12 krajinách.

Najpredávanejší truck na Slovensku

V roku 2022 sa celosvetovo predalo približne 145 000 nákladných vozidiel značky Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, ktorá je jedným z najväčších svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov, stavebných strojov, ako aj lodných a priemyselných pohonných zariadení. Skupina Volvo Group poskytuje taktiež komplexné riešenia pre financovanie a servis.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button