Cestná doprava

Volta Zero: 16-tonový distribučný elektromobil

Spoločnosť Volta Trucks, začínajúci výrobca elektrických vozidiel, predstavila nákladné vozidlo Volta Zero – prvé účelovo postavené plne elektrické 16-tonové úžitkové vozidlo na svete, určené špeciálne pre distribúciu balíkov a prepravu v meste. Praktické testy vozidla v prevádzke vybraných operátorov sa majú začať v prvom polroku 2021. Volta Trucks už eviduje aj prvé predobjednávky vozidiel, ktoré plánuje zákazníkom začať dodávať v roku 2022.

Odstránenie tradičného spaľovacieho motora umožnilo konštruktérom modelu Volta Zero úplne prehodnotiť spôsob, akým boli nákladné vozidlá konštruované doteraz. Vodič Volty Zero má okolo vozidla až 220 stupňov priameho výhľadu pre maximálnu vizibilitu. Ochranu zraniteľných účastníkov cestnej premávky zvyšuje aj použitie kamier, ktoré nahrádzajú tradičné spätné zrkadlá aj 360-stupňová kamera, ktorá vodičovi zobrazuje celé okolie. Vďaka senzorom vozidlo registruje aj všetky predmety v mŕtvych uhloch vo svojom okolí.

Vodič Volty Zero sedí oveľa nižšie ako v konvenčnom nákladnom vozidle, línia očí je vo výške asi 1,8 metra, teda približne vo výške očí chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky a uľahčuje vizuálnu komunikáciu medzi vodičom a ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Vo vozidle nie je stredový tunel, preto nastupovanie a vystupovanie vodiča uľahčuje jeho otočné sedadlo v centrálnej polohe. Vodič sa ľahko dostane k posuvným dverám na oboch stranách kabíny, ktoré umožňujú nastupovanie a vystupovanie do rušných mestských ulíc z ktorejkoľvek strany vozidla

Interiér je prispôsobený potrebám vodičov a maximálnej bezpečnosti (FOTO: Volta Trucks)

Ekologické už od výroby

Volta Zero bude prvým vozidlom, ktoré pri výrobe vonkajších panelov karosérie bude používať prírodný materiál z ľanu a biologicky odbúrateľnej živice, získavanej z trvalo udržateľných zdrojov. Tmavé panely karosérie kabíny a veľká časť vnútorného obloženia sú vyrobené z prírodného materiálu. High-tech ľanová väzba bola vyvinutá švajčiarskou spoločnosťou Bcomp v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou a v súčasnosti sa používa v 16 popredných automobilových pretekárskych sériách na svete. Ľanová väzba je posilnená patentovanou technológiou mriežky PowerRibs ™, vďaka čomu je extrémne ľahká, odolná, pevná a počas svojho životného cyklu takmer CO2 neutrálna.

Volta Zero je prvé 16-tonové vozidlo pre mestské doručovanie zásielok (FOTO: Volta Trucks)

Jej hmotnosť a tuhosť zodpovedá hmotnosti a tuhosti uhlíkových vlákien, pri jej výrobe sa však produkuje o 75 % menej emisií CO2. Ľanová rohož aj biologicky odbúrateľná živica, z ktorej sú vyrobené panely karosérie modelu Volta Zero, sa dajú po skončení svojej životnosti využiť spálením na produkciu tepla. Tento prvý prírodný kompozit na svete je nielen udržateľný, ale aj bezpečnejší pre vozidlá prevádzkované v prostredí mesta. Ak dôjde k nehode, ľanový kompozit sa ohne, zmení svoj tvar a ak ani to nestačí, zlomí sa tak, že pri tom nevznikajú ostré hrany. Znižuje sa tak riziko ostrých úlomkov, ktoré môžu spôsobiť poranenie osôb alebo spôsobiť ďalšie nehody. Simulácie ukázali, že pri nehode poskytuje hybridné použitie kompozitných panelov karosérie rovnaké vlastnosti z hľadiska nárazu a bezpečnosti posádky, ako konvenčný oceľový materiál.

Volta Trucks už eviduje aj prvých záujemcov o nákladné vozidlo Volta Zero (FOTO: Volta Trucks)

Inovácia v oblasti elektromotorov.

Volta Zero ponúkne čisto elektrický dojazd 150 – 200 km, čo pokrýva potreby mestskej logistiky. Volta Trucks je prvým veľkým výrobcom plne elektrických úžitkových vozidiel v Európe, ktorý na pohon zadných kolies použije inovatívnu nápravu e-Axle, a nie konvenčný elektrický motor a hnací hriadeľ. Elektrický motor, prevodovka aj náprava sú uložené v ľahkej a kompaktnej náprave e-Axle.

Pneumatiky pre uvádzacie a testovacie vozidlá dodá firma Bridgestone (FOTO: Volta Trucks)

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button