Cestná doprava

Vodiči DPMK ukončili polročnú štrajkovú pohotovosť

Viac ako polročnú štrajkovú pohotovosť odvolali k dnešnému dňu vodiči Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) po tom, čo 6. augusta odborová organizácia ukončila so zamestnávateľom otvorené kolektívne vyjednávanie o mzdách. Podľa dohody zvyšuje podnik od 1. augusta všetkým vodičom košickej MHD hodinovú tarifnú mzdu o 7 Sk (0,23 eura).

"V rámci momentálnych možností je tento krok kompromisom, ktorý by mal prispieť k upokojeniu situácie. Okamžikom podpisu tejto dohody všetkými zainteresovanými stranami ukončujeme štrajkovú pohotovosť vodičov MHD," uviedol predseda odborovej organizácie vodičov Vladislav Stankovič.
Ako ďalej informoval, podľa dohody sa od 1. januára 2009 zníži výkonnostná odmena vodičov MHD z 25 % na 15 % a o 10 % sa tým opäť zvýši ich tarifná mzda. Začiatkom budúceho roka prehodnotia v DPMK aj výšku mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas. Od roku 2009 sa zároveň dovolenková a vianočná odmena všetkých zamestnancov bude vypočítavať z celkovo odpracovaných hodín za príslušné obdobie.  
Dohoda podľa Stankoviča nevyrieši okamžite všetky problémy a nedoplní chýbajúce stavy vodičov. Aby sa situácia stabilizovala, zdôraznil, je potrebné urýchlene dokončiť spracovanie cestovných poriadkov pre prázdninovú výpravu v elektronickej podobe a pripraviť cestovné poriadky na september tak, aby oddelenie výpravy vodičov mohlo včas pripraviť rozvrh ich služieb.
Po úpravách mzdových taríf by mohla priemerná hrubá mzda v DPMK vzrásť u vodiča autobusu z terajších takmer 23.000 Sk (763,46 eura) na približne 25.400 Sk (843,12 eura), u vodiča trolejbusu z 22.700 Sk (753,05 eura) na 25.100 Sk (833,16 eura), vodičovi električky sa zvyšuje na 24.400 Sk (809,93 eura) z doterajších 22.400 Sk (743,54 eura).
Otvorenie kolektívneho vyjednávania po necelom polroku od uzavretia kolektívnej zmluvy si vyžiadal nedostatok vodičov, ktorí odchádzajú za lepšie platenou prácou do zahraničia. To sa začalo prejavovať vo výpadkoch na linkách. Podľa Stankoviča len v čase od 15. do 30. júla nenastúpilo do služieb 129 vodičov a nevypravili 378 služieb autobusovej a trolejbusovej dopravy. Nedostatok vodičov skomplikoval vedeniu a cestujúcej verejnosti aj nábeh nového cestovného poriadku a zásadných zmien v organizácii dopravy, ktoré DPMK uviedol do praxe od 2. augusta.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button