Cestná doprava

Veľký záujem o regionálne elektrické vozidlá Scania

Veľký záujem o regionálne elektrické vozidlá Scania. Scania predstavila svoju novú generáciu regionálnych elektrických vozidiel v júni 2022. Od tohto času už firma eviduje približne 640 objednávok a vidí aj výrazný príklon zákazníkov k bezemisným riešeniam.

Od predstavenia čisto elektrických nákladných vozidiel určených na regionálnu prevádzku v júni minulého roka eviduje Scania rastúci záujem o tieto riešenia. „Vieme, že s našou širokou paletou elektrifikovaných vozidiel môžeme ponúknuť udržateľné a lokálne bezemisné riešenia pre celý rad našich zákazníkov,“ hovorí Fredrik Allard, Head of Electrification v Scanii.

Firma už eviduje vyše 640 objednávok a ďalšie pribúdajú. Je teda zrejmé, že parametre elektrického regionálneho nákladného vozidla pokrývajú potreby zákazníkov, ktorí chcú elektrifikovať svoje flotily. Vozidlo má batérie s inštalovanou kapacitou 624 kWh a na jedno nabitie zvládne prejsť až 350 kilometrov s plným zaťažením. Pre elektrické vozidlá ako také a možnosť ich nasadenia v regionálnej prevádzke to znamená zásadnú zmenu.

„Množstvo objednaných elektrických vozidiel tohto segmentu prekonalo naše očakávania. Sme v kontakte s takmer 140 zákazníkmi, ktorí začali vozidlá vo svojej flotile obmieňať za elektrické. Nepochádzajú pritom len z Európy, ale aj z Mexika. Niektorí si navyše objednali viac ako 40 vozidiel,“ pokračuje Allard.

Veľký záujem o regionálne elektrické vozidlá Scania

Talianska prepravná spoločnosť Gruber Logistics objednala takmer 30 elektrických nákladných vozidiel. „Scania vykonala dôkladnú analýzu našej prevádzky a ponúkla nám kompletné riešenia, vrátane dobíjania, ktoré perfektne sadlo našim potrebám. Tieto regionálne elektrické vozidlá sú len začiatkom, sme ale extrémne nadšení z toho, že sa spoločne so Scaniou môžeme vydať cestou elektrifikácie našej flotily,“ hovorí Andrea Condotta, Public Affairs & Innovation Manager v Gruber Logistics.

Uvedenie čisto elektrického regionálneho vozidla predstavuje pre Scaniu a jej partnerov zásadný míľnik, vozidlo ponúka vyšší dojazd a vylepšenia dostal aj celý rad ďalších parametrov. K dispozícii je tak ťahač 4 × 2 alebo podvozok 6 × 2 * 4 pre inštaláciu nadstavby. V ponuke budú lôžkové kabíny radu R a S a dve výkonové verzie: 40 s výkonom 400 kW a 45 so 450 kW. Dobíjací výkon dosahuje až 375 kW, čo znamená, že jedna hodina nabíjania zvýši dojazd približne o 270 až 300 km. To všetko predstavuje príležitosť na prechod na lokálne bezemisné, udržateľné riešenia pre veľké množstvo zákazníkov aj celý prepravný ekosystém. Výroba regionálneho čisto elektrického vozidla začne v štvrtom štvrťroku tohto roka.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button