Cestná doprava

Vďaka bioplynu je možné dosiahnuť zisk ekologickejším spôsobom

Holandská prepravná spoločnosť Van Dijk investovala za posledné dva roky do desiatich nákladných vozidiel na skvapalnený plyn Scania G 410. Cieľom je opustiť všetky fosílne palivá v celej flotile a zabezpečiť udržateľné podnikanie v budúcnosti.

Spoločnosť sponzorovaná EÚ a v spolupráci so spoločnosťou Scania Benelux a dodávateľom biopalív Rolande začala s praktickou skúškou kvapalného bioplynu na dvoch nákladných vozidlách. „Mojou víziou je úplne sa zbaviť emisií CO2,“ hovorí riaditeľ spoločnosti John van Dijk. „Znamenalo to to však aj to, že som musel zmeniť celú konfiguráciu mojich nákladných vozidiel, a to vrátane ťažného zariadenia.“

Dostatočný výkon

Van Dijk bol spočiatku trochu skeptický voči výkonu 410 koní, pretože to vyzeralo príliš málo na 50-tonový náklad tehál, ktoré spoločnosť často vozila. Ale sledujúc svoj cieľ si osvojil modulárne myslenie spoločnosti Scania a spoločne vytvorili dostatočne výkonnú konfiguráciu. Výsledkom bol ťahač 4 x 2, ktorý uvezie 20 ton. Jeho starý trojnápravový ťahať by nemal na ráme dostatočný priestor na to, aby sa tam zmestili valcové nádrže na skvapalnený plyn. K tomu sa pridal špeciálne navrhnutý príves pre zostávajúcich 30 ton a máte celkovo päť vzduchom odpružených náprav. Podvozok je korunovaný dennou kabínou G, ktorá je dostatočne kompaktná na to, aby sa do neho zmestila, a aj napriek tomu je tam ešte miesto pre lôžko.

Ekologickejšie dosahovanie zisku

Van Dijk prešiel s takmer celou svojou flotilou z naftových nákladných vozidiel na plynové a je priekopníkom v prechode na udržateľnejší systém dopravy. Nový koncept nákladnej dopravy spoločnosti zarába peniaze ekologickejším spôsobom, pretože má nízku spotrebu paliva a aj nízke opotrebovanie pneumatík. „Musím povedať, že som spokojný. Máme ambiciózne ekologické ciele a k týmto sa približujeme,“ uzatvára pán Van Dijk.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button