Cestná doprava

V uzle Americké námestie a Blumentál obnovujú od pondelka trať

V Bratislave spustili v pondelok električkovú dopravu na Komisárky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) zároveň začal s rekonštrukciou električkovej trate v uzle Americké námestie a Blumentál. Projekt má priniesť aj viacero urbanistických vylepšení.

„Oprava dvojkoľajnej električkovej trate bude realizovaná na Americkom námestí a Radlinského ulici v úseku od Špitálskej po Blumentál. Začiatok úseku nadväzuje na koniec rekonštruovaného úseku električkovej trate na Špitálskej v roku 2017. Koniec je v rámci zastávky Blumentál. Na Radlinského sa opraví úsek po odbočenie na hlavnú stanicu,“ spresnil DPB.

V rámci rekonštrukcie trate na Americkom námestí ostrovček bývalej zastávky Floriánske námestie prebudujú na ostrovček so zeleňou. Tá pribudne aj na druhej strane Radlinského ulice pri rozšírenom nároží s Fazuľovou ulicou. „Dotknuté nárožia parčíkov na Floriánskom námestí budú upravené. Trakčné stožiare budú optimalizované a kombinované s verejným osvetlením. Na nástupišti Americké námestie v smere na Blumentál vznikne pozdĺž nástupišťa medzi stromami pás zelene,“ spresnil dopravca.

Odbočenie zo zastávky Blumentál na Americké námestie má byť po novom priamejšie, električky tak úsekom prejdú plynulejšie. Úpravou ostrovčeka bývalej zastávky Floriánske námestie vznikne plnohodnotný BUS pruh do zastávky Blumentál. Opravia aj povrch cesty na zastávke Blumentál, po ktorom jazdia autobusy. „Priechod pre chodcov cez Radlinského ulicu pri križovatke s Fazuľovou ulicou bude upravený na bezbariérový a rozšírený. Zväčší sa chodník na nároží Fazuľovej a Radlinského ulice. Priechody cez električkovú trať na oboch koncoch zastávky Americké námestie budú upravené na bezbariérové,“ menuje DPB. Rozšírený bude aj chodník popri múre nemocnice a na oboch nástupištiach pribudne informačná tabuľa zobrazujúca aktuálne odchody spojov MHD.

Dopravca upozorňuje, že pre ukončenie modernizácie trate v Rači a začiatku obnovy trate na Americkom námestí dôjde k zmenám na niektorých linkách MHD. Napríklad Linka 3 bude medzi zastávkami Rača, Komisárky a Petržalka, Jungmannova premávať obojsmerne cez Vazovovu, Krížnu a Americké námestie. Obslúži všetky zastávky na trase vrátane občasnej zastávky Vazovova.

Linka 7 bude premávať po trase Rača, Komisárky, respektíve Železničná stanica (ŽST) Vinohrady cez Račiansku, Vazovovu, Krížnu, Trnavské mýto, Vajnorskú na ŽST Nové Mesto. Obslúži všetky zastávky na trase vrátane občasnej zastávky Vazovova. Linka 9 bude medzi zastávkami Chatam Sofer a Ružinov, Astronomická premávať obojsmerne cez Námestie SNP, Špitálsku a Krížnu. Obslúži všetky zastávky na trase. Linky 52, 56 a 65 budú premávať po svojich bežných trasách.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button