Cestná doprava

V Prešove pribudne deväť nových autobusov

V Prešove pribudne deväť nových autobusov. Do areálu Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) postupne prichádzajú ďalšie nové autobusy. Ide o šesť kĺbových autobusov a tri štandardné autobusy.

15-kusovú dodávku tvoria vozidlá s naftovým pohonom, pričom prvých šesť autobusov už cestujúci využívajú od októbra minulého roka. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Výbavu autobusov tvorí naftový motor, ktorý spĺňa najnovšiu emisnú normu Euro 6D. „Navyše pohodlie cestujúcim zabezpečujú pohodlné sedačky s typickým modro-žltým čalúnením. Označenie cestovných lístkov funguje prostredníctvom nového typu bezkontaktných označovačov, na ktorých sa dá platiť kartou,“ povedala Šitárová.

O informovanosť sa starajú plnofarebné LCD displeje, ktoré sa využívajú prednostne na zobrazovanie aktuálnych oznamov a informácií z MHD. Ďalej môžu cestujúci využiť USB nabíjačky rovnomerne rozmiestnené v interiéri autobusov. Navyše nechýba tiež bezpečnostný kamerový systém, ktorý sníma nielen interiér, ale aj priestor pred vozidlom.

V Prešove pribudne deväť nových autobusov

Celkovú dodávku tvorí 15 autobusov, z toho desať kĺbových a päť štandardných. Postupne nahradia najstaršie autobusy za hranicou životnosti, ktoré nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD.

„Kúpna cena za jeden autobus SOR NB 12 City bola 195 000 eur bez DPH. Kĺbový autobus SOR NB 18 City stál 278 000 eur bez DPH. Prvých šesť vozidiel, sme zaradili do premávky ešte v októbri, pričom z 95 percent pokrýval financovanie Integrovaný regionálny operačný program (IROP) a zvyšných päť percent pokryl DPMP,“ priblížila Šitárová. Z vlastných zdrojov bude DPMP financovať deväť autobusov, ktoré prichádzajú v týchto dňoch do Prešova.

Zaradením nových autobusov sa podľa Šitárovej podarí zabezpečiť na 100 percent nízkopodlažnú MHD. Znamená to, že všetky jazdy autobusových liniek budú vykonávať plne nízkopodlažné, respektíve „low-entry“ vozidlá. V premávke je aktuálne posledný „schodíkový“ autobus typu Karosa B 961E, pričom predbežne s ním plánujú rozlúčkovú jazdu pre verejnosť v júni tohto roka. Trolejbusová doprava je plne nízkopodlažná už od jesene roku 2020.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFoto: dpmp.sk

Prečítajte si aj

Back to top button