Cestná doprava

Umelá inteligencia vyhodnotí dopravné analýzy v reálnom čase

Český startup GoodVision predstavil aplikáciu s umelou inteligenciou pre kamery Axis. Je schopná robiť dopravné analýzy v reálnom čase. Aplikácia GoodVision Live Traffic, ktorá sa nahrá priamo do kamery Axis vybavenej procesorovou jednotkou hlbokého učenia (DLPU), dokáže v reálnom čase napríklad rozlišovať a počítať až osem kategórií objektov, vyhodnocovať dopravné priestupky a vytvárať rôzne  štatistiky.

Vďaka tomu, že sa analýza vytvára v koncovom zariadení a nie na centrálnom serveri, je možné dáta ľahko anonymizovať, ušetriť dátový tok a celé riešenie je vďaka tomu podstatne úspornejšie. Softvér na monitoring dopravy od GoodVision je najnovším prírastkom v rámci otvorenej aplikačnej platformy spoločnosti Axis (ACAP). Určený je pre IP kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE, ktoré boli uvedené na trh v roku 2020. Tieto kamery obsahujú čipovú výbavu s dedikovaným procesorom ARTPEC-7 a procesorovú jednotku hlbokého učenia (DLPU), vďaka ktorej sa môžu ľahko zmeniť na dopravné senzory.

Vyhodnocuje objekty, meria rýchlosť, počíta priestupky

Aplikácia dokáže v reálnom čase vytvárať komplexnú analýzu dopravnej situácie. Počíta napríklad vozidlá v stanovenej zóne, meria prejazd jednej alebo viacerých čiar a zvládne aj meranie rýchlosti a klasifikáciu objektov do 8 rôznych kategórií (napríklad chodci, cyklisti, nákladné a osobné automobily a ďalšie). Extrahované dáta po vyhodnotení dopravnej situácie aplikácia následne odosiela bez potreby prenášať celé video do cloudovej platformy, kde ich používateľ môže ďalej spracúvať a analyzovať.

Inteligentný monitoring dopravy rastie

Vytváranie presných dopravných štatistík a detekcia dopravných udalostí v reálnom čase sú dôležité najmä pre mestá, ktoré chcú budovať inteligentnú mobilitu. Startup GoodVision, ktorý má svoje vývojové centrum v Prahe, ponúka riešenie videoanalýzy dopravy od roku 2017. Zákazníci z celého sveta, najčastejšie dopravno-inžinierske spoločnosti alebo mestské dopravné podniky, odosielajú záznamy a video streamy z dopravných kamier do cloudovej platformy GoodVision Video Insights, kde sa s minimálnym oneskorením robí dopravná analýza. V súčasnosti využíva tento produkt viac ako 3000 používateľov na 6 svetadieloch, vrátane dopravného úradu na Floride alebo miest ako Kuala Lumpur či Singapur. Riaditeľstvo ciest Dánska dokonca využíva platofrmu GoodVision ako kľúčovú pre všetky dopravno-analytické úlohy.

Výkon sa sťahuje do koncových zariadení

Nová aplikácia GoodVision Live Traffic pre kamery AXIS posunula celé riešenie o ďalší krok vpred. Video analýza sa totiž realizuje priamo v koncovom zariadení a tým sa ušetria náklady na prenos videa aj spracovanie v cloude. Každá kamera funguje ako samostatný senzor s rýchlou odozvou, ktorý do cloudu posiela iba anonymizované dáta. Vzniká tak stabilnejší a rýchlejší decentralizovaný systém so 100% ochranou osobných údajov, s pomocou ktorého je možné nielen dopravu monitorovať, ale v reálnom čase aj riadiť.

Kľúčové vlastnosti aplikácie:

  • spoľahlivá, detailná video analýza dopravnej situácie
  • detekcia 8 rôznych kategórií objektov, vrátane doplnenia o špeciálne druhy vozidiel, napríklad záchranky
  • jednoduchá inštalácia a konfigurácia
  • rýchla odozva rádovo v milisekundách – možnosť využiť systém na riadenie dopravy v reálnom čase
  • nízke náklady na prevádzku (úspora za prenos dát a spracovanie v cloude)
  • lepšia ochrana osobných údajov a súlad s GDPR

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button