Cestná doprava

Ukrajinský subdodávateľ Škody plánuje obnoviť výrobu

Ukrajinský subdodávateľ Škody plánuje obnoviť výrobu. Česká automobilka Škoda Auto, oznámila, že jej dodávateľský partner na Ukrajine sa rozhodol obnoviť výrobu káblových zväzkov.

Česká automobilka Škoda Auto, súčasť koncernu Volkswagen (VW), v utorok oznámila, že jej dodávateľský partner na Ukrajine sa rozhodol obnoviť výrobu káblových zväzkov. Automobilka by tak zase mohla obnoviť výrobu elektrického modelu ENYAQ iV.

Ruská invázia na Ukrajine prehĺbila problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré zasiahli automobilky na celom svete. Už pred vojnou zápasili totiž s nedostatkom polovodičov, čo ich nútilo obmedziť výrobu. Prerušenie dodávok káblových zväzkov z vojnou zničenej Ukrajiny situáciu ešte skomplikovalo.

Škoda, najväčší český exportér, očakáva zlepšenie dodávok polovodičov v druhej polovici 2022. Varovala zároveň, že vojna na Ukrajine a napätie v dodávateľských reťazcoch tento rok výrazne ovplyvnia jej prevádzku. Začiatkom marca Škoda zastavila výrobu modelu ENYAQ pre nedostatok káblových zväzkov s tým, že dva ďalšie modely sú ohrozené pre nedostatok komponentov.

Ukrajinský subdodávateľ Škody plánuje obnoviť výrobu

„Náš partner na Ukrajine sa tento týždeň rozhodol reštartovať výrobu káblových zväzkov s plným servisom a plnou bezpečnosťou pre tamojších pracovníkov,“ povedal Karsten Schnake, člen predstavenstva Škody zodpovedný za nákup, počas online prezentácie výsledkov za rok 2021.

Káblové zväzky tvoria kľúčovú časť elektrického systému automobilu. „Rozhodli sme sa zdvojnásobiť výrobu pre prípad, že by sa niečo pokazilo, a táto výroba sa rozbehne v alternatívnej továrni,“ povedal Schnake s tým, že práce sa začnú o tri alebo štyri týždne.

„Dúfam, že o jeden alebo dva týždne neskôr, keď budeme mať káblové zväzky, budeme môcť obnoviť výrobu ENYAQ,“ dodal Schnake. Škoda nezverejnila prognózu na tento rok pre značnú neistotu v dôsledku konfliktu na Ukrajine a jeho vplyvu na jej ruské prevádzky.

Škoda, podobne ako VW, pozastavila výrobu a ďalšie podnikateľské aktivity v Rusku. Vlani bolo Rusko jej druhým najväčším trhom s predajom na úrovni 90 400 vozidiel.

Prečítajte si náš starší článok: Škoda obmedzuje časť produkcie pre vojnu na Ukrajine, výroba v Rusku stále beží.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button