Cestná doprava

Trendom rozvozu po meste je elektrický van

Takmer každá väčšia doručovateľská služba už má vo svojom autoparku aj elektrické vany, ktorými rozváža zásielky v centrách miest. A nielen to, trendom je aj ešte ekologickejšia rozvážka elektrobicyklami. Na Slovensku to síce ide pomalšie ako vo vyspelých európskych krajinách, ale aj tu už máme množstvo príkladov využívania elektromobility v kuriérskych službách.

Na Slovensku dokonca máme aj priekopníka v upravách vanov na elektrický pohon pre kuriérov. Spoločnosť Voltia sa presadila aj vo veľkých metropolách Európy, ich vozidlá jazdia napr. v Londýne či Paríži, ale aj v Bratislave. S prvými takto upravenými vanmi prišli na trh v roku 2017 a dnes ponúkajú inovované verzie s ešte väčším úložným priestorom.

Voltia dodá DPD Slovakia prvých 30 zväčšených elektrododávok

Voltia, európsky líder v oblasti mestských elektrododávok, dodá po úspešnom testovaní spoločnosti DPD Slovakia prvých 30 kusov zväčšeného modelu svojej dodávky Nissan e-NV200 XL Voltia s objemom 10 m3. Využije na to jedinečný lízing vytvorený spoločnosťami Voltia Electric a LeasePlan. To umožní spoločnosti DPD Slovakia získať nové elektrododávky za nižšie mesačné náklady, ako sa zvyčajne poskytujú v prípade dieselových dodávok. Pre Voltiu je to jeden z dôležitých krokov pri presadení sa na európskom trhu.

Vylepšená verzia existujúceho modelu s objemom 8 m³ je reakciou na potreby klientov, ktorým počas pandémie rýchlo rastie objem prepravovaného tovaru. Zavedením tohto modelu spoločnosť zlepšila pomer predajných cien a celkových nákladov k metrom kubickým, čo len potvrdzuje jej výsadné postavenie v tomto segmente v celej Európe. Cena za m3 klesla o 20 %. „Vďaka spoločnému prístupu k lízingu ľahkých úžitkových elektrovozidiel (eLCV) a najnovším technológiám môžu Voltia a LeasePlan urýchliť prechod trhu na elektromobilitu,“ vysvetľujú Mark Lovett, riaditeľ obchodného oddelenia úžitkových vozidiel LeasePlan Corporation, a Rastislav Podlipný, CEO LeasePlan Slovakia.

„Ako som povedal už počas testovania, v porovnaní s verziami 6 alebo 8 m3 je táto pre nás optimálnejšia z hľadiska objemu prepraveného tovaru, počtu najazdených kilometrov a väčšieho zníženia emisií na prepravovaný balík. V DPDgroup plánujeme do roku 2025 doručiť do 225 miest v celej Európe tovar s nízkymi emisiami pre 80 miliónov obyvateľov,“ hovorí Peter Pavuk, generálny riaditeľ DPD Slovensko.

Vytvorenie priaznivých lízingových podmienok pre ľahké úžitkové vozidlá (LCV) je jednou z najväčších prekážok transformácie európskeho trhu, na ktorom jazdí 31 miliónov dodávok. „Pre nás je to jeden z hlavných cieľov, ktoré plánujeme dosiahnuť v tomto roku, a sme veľmi radi, že na tom môžeme spolupracovať s DPD a LeasePlan,“ dodáva Juraj Ulehla, generálny riaditeľ spoločnosti Voltia.

Vďaka vyššie uvedenému lízingovému produktu a vozidlu, ktoré bolo vyvinuté v spolupráci s globálnou automobilkou Nissan, Voltia dokazuje, že elektrické dodávky môžu byť efektívnejšie ako ich dieselové alternatívy. A s uvedeným financovaním aj dostupné pre široký trh kuriérskych služieb.

Elektrododávky z automobiliek

Trh elektrododávok je stále silnejší a konkurencia rastie. Už dnes na trhu takmer všetky štandardné automobilky ponúkajú aj čisto elektrické alebo plug-in hybridné dodávky na rozvoz tovarov a zásielok v meste a jeho okolí. S nárastom počtu kilometrov na jedno nabitie sa rádius využitia elektrododávok bude zväčšovať. Na stredné a dlhé trasy však vidíme perspektívu najmä v plug-in hybridných pohonoch, ktoré umožnia v meste na krátkych trasách jazdiť na elektrinu a mimo mesta na naftu/benzín s rekuperáciou elektrickej energie. To umožní bez stresov a bez obmedzení jazdiť kuriérom za klientmi na akékoľvek vzdialenosti.

V našom časopise pravidelne informujeme o novinkách v elektromobilite nielen pre kuriérov. Pre nich však pravidelne počas Autosalónu v Bratislave usporadúvame Veľký kuriérsky test, ktorý je najväčším spotrebiteľským testom dodávok na Slovensku. Hneď ako to situácia s pandémiou umožní a bude sa konať bratislavský autosalón, budeme v tomto legendárnom teste pokračovať.

Zdroj
transport.sk
Back to top button