Motorizmus

Voltia pripravuje v Rakúsku testovanie prototypu chladiarenskej elektrododávky

Slovenský výrobca elektrických dodávok Voltia dokončuje prototyp chladiarenskej dodávky Nissan eNV200 XL Voltia.

Vozidlo s novou nadstavbou spoločnosť vyvíja v rámci vedecko-výskumných projektov Zero Logistics a Conserve v Rakúsku. Firma začne testovať funkčný prototyp v septembri, do plnej prevádzky by mal ísť po získaní všetkých potrebných certifikácií v prvom štvrťroku 2021. Informoval o tom komunikačný riaditeľ spoločnosti Pavel Šafránek.

Na projekte spolupracuje Voltia s viacerými významnými partnermi, ako napríklad Univerzitou Johannesa Keplera v Linzi, Rakúskym technologickým inštitútom (AIT) alebo Technickou univerzitou vo Viedni. Podľa odhadov spoločnosti je v Európe v prevádzke okolo 55 000 ľahkých úžitkových vozidiel, ktoré vyžadujú chladenie nákladného priestoru z dôvodu doručovania tepelne citlivého tovaru. Takmer všetky existujúce riešenia sú však poháňané dieselovými motormi. Voltia sa preto rozhodla priniesť na trh bezemisné riešenie. Pomôcť jej v tom mali aj projekty, na ktoré Rakúsko získalo 3,3 milióna eur z európskych zdrojov.

Spoločnosť pôsobí na rakúskom trhu pod značkou Voltia AT už od roku 2015, keď prenajala svoju prvú elektrododávku v Linzi. Zároveň so svojou sesterskou spoločnosťou Greenway absolvovala v Rakúsku e-mobility tour. V nasledujúcich rokoch elektrifikovala v krajine viacero flotíl.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRvoltia.com

Prečítajte si aj

Back to top button