Cestná doprava

Toyota obnoví výrobu zastavenú po kybernetickom útoku na dodávateľa

Japonská automobilka Toyota od stredy (2. 3.) obnoví výrobu v domácich závodoch, ktorú musela zastaviť po kybernetických útokoch na dodávateľa komponentov.

Výrobné linky v 14 továrňach po celej krajine sa opäť spustia, uviedla Toyota vo vyhlásení. Zastavenie výroby v utorok zasiahlo produkciu približne 13 000 vozidiel a vyvolalo obavy o kybernetickú bezpečnosť v rozsiahlom dodávateľskom reťazci.

Spoločnosť Kodžima Industries, ktorý automobilke dodáva plastové diely a elektronické komponenty, uviedla, že v sobotu (26. 2.) večer objavila chybu na jednom zo serverov. Po reštarte servera potvrdila, že bol infikovaný vírusom a našla tiež výhražnú správu napísanú v angličtine. Informoval o tom hovorca spoločnosti, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Pre zlyhanie systému však firma nebola schopná dodávať diely, čo prinútilo Toyotu, ktorá si nevytvára ich skladové zásoby, pozastaviť výrobu, spresnil hovorca Toyoty. Prevádzka Toyoty v Japonsku zahŕňa reťazec 60 000 dodávateľských spoločností na štyroch úrovniach.

Toyota v utorok uviedla, že bude schopná obnoviť prevádzku vďaka napojeniu na záložnú sieť dodávateľov. Úplná obnova systému potrvá týždeň alebo dva. O tom, kto stojí za útokom, ani o motíve nie sú dostupné žiadne informácie. Stalo sa tak tesne po tom, ako sa Japonsko pripojilo k sankciám západných spojencov proti Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajine, ale nie je jasné, či s tým útok súvisí.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button